Epilepsi hastalarında serum endocan seviyelerinin ameliyat öncesi ve sonrası ölçülmesi ve platelet-lenfosit ve nötrofil-lenfosit oranları ile korelasyonunun belirlenmesi
Measuring preoperative and post operative serum endocan levels in epilepsy patients and establishing a correlation between platelet- lymphocyte and neutrophil- lymphocte ratios
- Tez No: 661780
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Anjiogenezis, Endocan, Epilepsi, İnflamasyon, Preop inflamatuvar belirteçler, Angiogenesis, Endocan, Epilepsy, Inflammation, Preoperative inflammatory marker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Epileptogenezin temelindeki mekanizmalar hala deneysel ve klinik araştırmaların odağını oluşturmaktadır. İnflamasyon ve anjiyogenez son zamanlarda öne çıkan iki ana başlıktır. Bu çalışmamızda epilepsi cerrahisi geçiren yetişkin hastalarda bir enflamatuvar ve anjiyogenez tetikleyici molekül olan endocan ve platelet lenfosit oranı (PLO) ile nötrofil lenfosit oranı (NLO) gibi preoperatif enflamatuvar belirteçlerinin serum düzeylerini ortaya koymaya çalıştık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 21 epileptik hasta ve 21 sağlıklı kontrol katıldı. Hastalardan cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası ilk 1 hafta içinde olmak üzere 2 defa serum örneği alındı. Kontrol grubunda serum örneği sadece 1 defa alındı. Serum endocan düzeyleri ELISA ile çalışıldı, preoperatif PLO ve NLO değerleriyse preoperatif hemogram değerlerinden hesaplandı. Bulgular: Kontrol grubuyla kıyaslandığında serum endocan düzeyleri epilepsi grubunda anlamlı düzeyde yüksekti. Preoperatif PLO ve NLO değerleri karşılaştırıldığında kontrol ve epilepsi grubu arasından anlamlı farklılık izlenmedi. Cerrahi sonrasında epilepsi grubunda serum endocan düzeylerinin düştüğü ve kontrol grubuna kıyasla farklılık olmadığı tespit edildi. Serum endocan düzeyleri, PLO ve NLO, epilepsi süresi ve nöbet frekansı ile doğru pozitif korelasyon göstermekle birlikte istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Anjiyogenez ve düşük dereceli enflamasyonun epileptogenez gelişimi ve ilerlemesinde rolü vardır. Gelecekte daha uzun dönem takip parametrelerinin incelendiği daha geniş bir epilepsi hasta grubuyla bir çalışma düzenlenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Mechanism(s) behind the epileptogenesis is still a focus of experimental and clinical researches. Inflammation and angiogenesis are the two main topics that have been an area of interest recently. We attempted to provide serum levels of endocan, an inflammatory and angiogenesis promoting molecule and preoperative inflammatory markers, namely neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR) in adult patients who underwent epilepsy surgery. Methods: Twenty one people with epilepsy and 21 healthy controls were included. From the patients serum was collected twice: before surgery and within a week after surgery. From the controls serum was obtained once. Serum endocan was studied by ELISA and preoperative NLR and PLR were obtained from preoperative hemogram parameters. Results: Serum endocan levels before surgery was significantly higher than controls. There is no difference between the patients and controls regarding preoperative NLR and PLR. After surgery, serum endocan levels decreased in patients and no difference was noted compared to the controls. Serum endocan levels, NLR and PLR positively correlated with epilepsy duration and seizure frequency although the difference was not significant. Conclusions: Angiogenesis and low-grade inflammation may play a role in the development and progression of epileptogenesis. We suggest that larger cohort of patients with epilepsy with long-term follow-up should be the study of the future.