Sıçanlarda testis iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine nimodipine'in koruyucu etkisinin morfometrik yöntemlerle araştırılması
Investigation of protective effect of nimodipine on testicular ischemia/reperfusion injury by morphometric methods in rats
  1. Tez No: 661792
  2. Yazar: İHSAN HIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: testis, iskemi/reperfüzyon, nimodipine, sıçan, testicle, ischemia / reperfusion, nimodipine, rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızda testiste iskemi/reperfüzyon hasarı sonrası uygulanan nimodipine'in koruyucu etkisini morfometrik yöntemlerle araştırdık. Çalışmamızda 32 adet Sprague- Dawley cinsi sıçan gruplarda 8 adet hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Testis torsiyonu, her iki testiste spermatik kordun saat yönünün tersi yönde 720o döndürülmesiye oluşturuldu. İskemi süresinin sonunda testisler eski konumlarına getirilerek detorsiyon yapıldı. Konrol grubuna bazal düzeylerin değerlendirilmesi için skrotal deri insizyonu yapılıp, deri 4/0 sütürle kapatıldı. Sütürler 2 saat sonra alınıp orşiektomi uygulandı. İskemi grubunda testisler 720o döndürülüp fikse edildi, 2 saat süren iskemi sonrasında orşiektomi yapıldı. İskemi/reperfüzyon grubunda ise 2 saat boyunca iskemi uygulandı ve 2 saat süren reperfüzyon sonrası orişektomi uygulandı. Nimodipine uyguladığımız grupta 2 saat torsiyonun ardından testisler detorsiyone edildi. Reperfüzyondan 30 dakika önce 1 mg/kg nimodipine intraperitoneal yolla uygulandı. 2 saat süren reperfüzyon sonrası orşiektomi yapıldı. Genel anestezi altında hayvanlardan intrakardiyak kan örnekleri alındı. Alınan örneklerde malondialdehit (MDA), superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (KAT) düzeyleri değerlendirildi. Testis dokusu histopatolojik inceleme için hematoksilen/eozin ile boyanıp, ışık mikroskobunda incelendi. Nimodipine uygulanan grupta, iskemi ve iskemi/reperfüzyon grubuna oranla azalmış hasar ve normale yakın yapıdaki seminifer tübüller ve tübül duvarındaki spermatogenik hücre serileri ile tübüllerde devam eden spermatogenez görülmektedir. Biyokimyasal analizlerde nimodipine uygulanan grupta MDA, SOD, KAT enzim düzeyleri kontrol grubu değerlerine yakın tespit edildi. Sonuç olarak, testiste nimodipine'nin iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu etkisi belirlendi.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated the protective effect of nimodipine applied after iskemia/reperfusion damage in the testicle with morphometric methods. 32 Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups, with 8 animals in the groups. Testicle torsion was created to rotate the spermatic cord counterclockwise by 720 degrees in both testicles. At the end of the iskemia period, the testicles were brought to their old positions by detorsion. In the control group, scrotal skin insulation was performed to evaluate basal levels and the skin was closed with 4/0 suture. Sutures were removed 2 hours later and orchiectomy was performed. In the ischemia group, the testicules were rotated 720 degrees and fixed. After 2 hours of ischemia, orchiectomy was performed. In the ischemia / reperfusion group, ischemia was applied for 2 hours, and orchiectomy was performed after 2 hours of reperfusion. In the group that we applied nimodipine, testicles were detorsioned after 2 hours of torsion. 30 minutes before reperfusion, 1 mg / kg nimodipine was administered intraperitoneally. Orchiectomy was performed after 2 hours of reperfusion. Intracardiac blood samples were taken from the animals under general anesthesia. Malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) levels were evaluated in the samples taken. Testicular tissue was stained with hematoxylin / eosin for histopathological examination and examined under a light microscope. In the group applied to nimodipine, less damage and near-normal seminiferous tubules and spermatogenic cell lines in the tubule wall and ongoing spermatogenesis in tubules are observed compared to the ischemia and ischemia / reperfusion group. In the biochemical analysis, MDA, SOD, CAT enzyme levels in the nimodipine group were found close to the control group values. As a result, protective effect of nimodipine on ischemia / reperfusion injury in testis was determined.