Wistar albino sıçanlarda ön uyaran aracılı inhibisyon yanıtı dağılımları üzerine istatiksel bir meta-analiz
A statistical meta-analysis of prepulse inhibiton in wistar albino rats
- Tez No: 661795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Ön uyaran aracılı inhibisyon, Akustik irkilme refleksi, Wistar albino sıçan, yaşlanma, cinsiyet, Pre-pulse Inhibition, Acoustic Startle Reflex, Startle, Wistar Albino
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ön Uyaran Aracılı İnhibisyon (ÖUAİ), zayıf bir ön uyaranın (ÖU) şaşırtıcı bir uyarana verilen tepkiyi bastırması durumudur. Sesli, görsel veya dokunsal bir uyarandan önce verilen düşük şiddetli ve kısa süreli bir ÖU, irkilme refleksinde azalma yaratmaktadır. İrkilme refleksi ise ani ve yoğun bir uyarana verilen motor yanıttır. ÖUAİ'nin bozulması, bilişsel bozukluğu öngörmektedir. Şizofreni, bipolar bozukluk, Huntington Hastalığı, Tourette Sendromu ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarda ÖUAİ yanıtının bozulduğu gösterilmiştir. Sağlıklı sıçanlarda ise ÖUAİ yanıtının ve irkilme tepkisinin yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değiştiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. ÖUAİ yanıtının oluşum mekanizmaları evrimsel korunurluğa sahiptir ve kemirgenlerde de insanlara benzer süreçler yanıtın oluşmasında rol almaktadır. Bu nedenle, hayvan modellerinde ÖUAİ ölçümleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, dişi ve erkek sıçanların yaşa ve cinsiyete göre ÖUAİ ve irkilme değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 94 erkek ve 29 dişi Wistar albino sıçanının 74 dB, 78 dB ve 86 dB ÖU şiddetine %ÖUAİ yanıtları ve irkilme değerleri incelenmiştir. Erkek sıçanların %ÖUAİ yanıtlarının yaşa göre karşılaştırıldığı tek yönlü ANOVA testi sonuçlarına göre 74 dB (pANOVA≤0,005), 78 dB (pANOVA=0,006), 86 dB (pANOVA≤0,005) ÖU şiddetine %ÖUAİ yanıtları ve irkilme değerleri (pANOVA =0,039) anlamlı fark göstermiştir. Yaş grupları arasında çoklu karşılaştırma için yapılan LSD testi sonuçlarına göre farklar daha çok 38-40 günlük yaş grubu ile 54 gün ve üstü diğer yaş grupları arasındadır. Dişi sıçanların %ÖUAİ yanıtları ve irkilme değerleri yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir (p>0,05). Cinsiyete göre karşılaştırmalar için dişi ve erkekler arasında yapılan bağımsız gruplar t testi sonuçlarına göre, dişi sıçanların % ÖUAİ yanıtı 69 gün grubunda 74 dB (p=0,029), 78 dB (p=0,021) ve 86 dB (p=0,013) ÖU şiddetlerinde erkeklerden yüksektir. İrkilme değerleri ise dişi sıçanlarda erkek sıçanlardan ortalama olarak tüm yaş gruplarında yüksektir, ancak bu fark sadece 77 gün grubunda istatiksel olarak anlamlıdır (p=0,043).
Özet (Çeviri)
Pre-pulse Inhibition (PPI) is a situation that a weak pre-stimulus inhibits a response, which is given to a surprised stimulus. A short termed pre-stimulus with low amplitude which is given right before acoustic, visual or tactile stimulus generates a decrease in startle reflex. Startle reflex is a motor response that is given to any sudden or intense stimulus. PPI disruption foresees cognitive disruption. In some psychologic illnesses like schizophrenia, bipolar disorder, Huntington syndrome, Tourette syndrome and obsessive compulsive disorder, it has been shown that PPI is disrupted. Some studies have been made in order to display that PPI and startle response is changing depending on age and gender. Animal studies have a remarkable importance since humans and rodents are tested in similar ways. In this study, it has been aimed to compare male and female rats' PPI measurements and startle responses depending on age and gender. 94 male and 29 female Wistar albino rats' PPI measurements, which given to pre-stimuluses with 74 dB, 78 dB and 86 dB amplitudes and startle measurements have been examined. According to the results of 'independent samples t-test', which is made for the gender comparison, a meaningful result in specific age intervals of female rats' PPI responses of given pre-stimuluses with 74 dB, 78 dB and 86 dB amplitudes. According to the results of 'one way ANOVA', in which male rats' measurements are compared with respect to age, PPI responses of given pre-stimuluses with 74 dB, 78 dB and 86 dB amplitudes and startle measurements have been indicated meaningful difference (p≤0,05). Female rats' PPI responses of given pre-stimuluses with 74 dB, 78 dB and 86 dB amplitudes and startle measurements have not been indicated a statistically meaningful difference according to age (p>0,05). According to the results of the LSD test, which are performed for multiple comparisons in male rats, differences are more likely to be seen between 38 and 40 age groups with other age groups.