Romatoid artrit tanılı hastalarda ev egzersiz programının uyku kalitesi üzerine olan etkileri
Effects of home exercise on sleep quality in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 661866
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, uyku, yaşam kalitesi, ev egzersiz programı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Giriş: Romatoid artrit; sinovial eklemleri tutan bilateral simetrik poiartrit şeklinde seyreden kronik, inflamatuar, romatizmal bir hastalıktır. Romatoid artrit hastalarında uyku problemleri, normal populasyona oranla daha sık görülmektedir. Uyku kalitesindeki bozukluk, yaşam kalitesini de etkileyerek hastalar için önemli problemler yaratabilmektedir. Amaç: Çalışmamızda Romatoid Artrit hastalarındaki uyku kalitesini değerlendirmek, uyku bozukluklarını belirlemek ve 8 haftalık ev egzersiz programının uyku kalitesi üzerine olan etkilerini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza; Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniklerine 01 Mart 2020- 30 Eylül 2020 tarihleri arasında başvuran ACR/EULAR sınıflama kriterlerine göre Romatoid Artrit olarak tanımlanan 40 hasta dahil edilmiştir. Hastalar internet aracılığıyla ulaşılan randomizasyon şemasına göre egzersiz grubunda 20, kontrol grubunda 20 hasta olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Egzersiz grubundan; mevcut medikal tedavilerine ilaveten, temelde aerobik, eklem hareket açıklığı, germe ve güçlendirme egzersizlerinden oluşan 8 haftalık ev egzersiz programı, ve minimum 3 gün/hafta olacak şekilde uygulanması istendi. Kontrol grubuna ise müdahalede bulunulmadı. Kontrol grubuna 8 hafta sonunda egzersiz programı verildi. Hastaların tümüne günlük adım sayılarını ölçüp kaydetmeleri için pedometre verildi. Hastalar başlangıçta ve 8. haftada Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, yaşam kalitesi (SF-36), Sağlık değerlendirme anketi, DAS28 hastalık aktivitesi açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların % 70'inde kötü uyku kalitesi (PUKİ>5) olduğunu saptadık. Hastalarımızın yaşam kalitesi skorlarının Türk toplumunun ortalama değerlerine göre daha kötü olduğunu saptadık. RA 84 hastalarında uyku bozukluklarıyla ilişkili faktörleri incelediğimizde; en çok ilişkili faktörlerin hastalık aktivitesi ve gece ağrısı olduğunu gördük. DAS28 skoru daha yüksek olan katılımcılarda uyku kalitesinin daha düşük olduğunu saptadık (PUKİ>5). Uyku bozukluğuyla ilişkili bulduğumuz diğer faktörler; ileri yaş, kadın cinsiyet, artrit varlığı, sabah tutukluğu süresiydi. Hastalarda saptadığımız en sık görülen uyku sorunları ; uykuya dalmada güçlük, gece uyku bölünmeleriydi. 8 haftalık aerobik, eklem hareket açıklığı, germe ve güçlendirme egzersizlerinden oluşan ev egzersiz programı ile hastaların uyku kalitesi, yaşam kalitesi ve hastalık aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme olduğunu gösterdik. Kontrol grubunda ise anlamlı değişiklik saptanmadı. Sonuç: Romatoid Artrit tanılı hastalarda uyku kalite bozukluklarının görülem sıklığı yüksektir. Hastaların yaşam kalitesi normal popülasyona göre daha kötüdür. 8 haftalık ev egzersiz programı uyku kalitesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Rheumatoid arthritis is a chronic, inflammatory rheumatic disease characterized by bilateral symmetrical poliarthritis involving the synovial joints. Sleep problems are more common in rheumatoid arthritis patients than in the normal population. Disturbances in sleep quality can cause significant problems for patients by affecting the quality of life. In our study, we aimed to evaluate the sleep quality of patients with Rheumatoid Arthritis, to determine sleep disorders and to see the effects of an 8 week home exercise program on sleep quality. Materials and Methods: We have included 40 patients who were identified as Rheumatoid Arthritis according to ACR / EULAR classification criteria, who applied to the Outpatient Clinics of the Physical Medicine and Rehabilitation Department of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between 01 March 2020 and 30 September 2020. The patients were divided into 2 groups, as 20 patients in the exercise group and 20 patients in the control group, according to the randomization scheme reached via the internet. In addition to the current medical treatments, the exercise group was asked to apply an exercise program, mainly consisting of aerobic, range of motion, stretching and strengthening exercises, 8 week home programs and a minimum frequency of 3 days/week. No intervention in the control group. The control group was given an exercise program at the end of 8 weeks. A pedometer was given to all patients to measure and record their daily step count. The patients were evaluated at the beginning and at the 8th week in terms of Pittsburgh Sleep Quality Index, quality of life (SF-36), Health evaluation questionnaire, and DAS28 disease activity at the beginning and at the 8th week.