Bahaettin Karakoç'un şiirlerinde dinî unsurlar
Religious elements in Bahaettin Karakoç's poems
  1. Tez No: 661911
  2. Yazar: FADİME KARABIYIK KOTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bahaettin Karakoç, şiir, gelenek, dinî duygu, dinî unsurlar, Bahaettin Karakoç, poem, tradition, religional emotion, religional affair
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Küçük yaşta şiirle tanışan Bahaettin Karakoç, Anadolu'nun en önemli seslerinden biridir. Hayatı boyunca halkın sorunlarına sessiz kalamamış ve dinî ölçüleri de baz alarak milletin derdiyle dertlenmiş bir şairdir. Şiirleri, büyük bir camiaya hitap eden şairin etkisi yaşadığı dönemde ve ölümünden sonra da hissedilmiştir. Kendinden sonraki nesillere ilham olan önemli bir şair olarak Türk edebiyatında yer edinmiştir. Çalışmamızda İslâmî gelenekte kendine yer edinmiş bir şair olan Karakoç için dinî ve millî duyguların ne denli önemli olduğunu göstermeye çalıştık. Dinî unsurlara oldukça fazla yer veren şairin şiirini bu açıdan incelemeye ve bu unsurların şiirine etkisini dile getirmeye çalıştık. Bu çalışmamızın amacı ise dinî unsurların Karakoç'un şiirlerinde ne denli yer aldığını tespit etmek ve dinî unsurların onun şiir dünyasına nasıl tesir ettiğini ortaya koymaktır. Çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte din olgusuna ve din olgusunun şairler üzerindeki etkilerine değindik. Bu etkiden yola çıkarak İslâmî geleneğin etkisiyle şiir yazan önemli isimlerin ve bu çizgide devam eden Bahaettin Karakoç'un şiir poetikalarına yer verdik. Birinci bölümde ise Bahaettin Karakoç'un hayatına, edebî kişiliğine, şiir anlayışına ve eserlerine değindik. İkinci bölümde Bahaettin Karakoç'un eserlerinde geçen dinî unsurları örnekleriyle birlikte tahlil etmeye çalıştık. Çalışmamızı konuya genel bakışımızı ifade eden bir sonuçla bitirdik.
Özet (Çeviri)
Bahaettin Karakoç, who met poetry at a young age, is one of the most important voices of Anatolia. He was a poet who could not remain silent to the problems of the people throughout his life and was concerned with the problems of the nation based on religious criteria. The influence of the poet, whose poems addressed a large community, was felt during his lifetime and after his death. He has taken a place in Turkish literature as an important poet who inspired generations to come. In our study, we tried to show how important religious and national feelings are for Karakoç, a poet who has a place in the Islamic tradition. We tried to examine the poetry of the poet, who gave a great place to religious elements, and to express the effects of these elements on his poetry. The aim of this study is to determine the extent of religious elements in Karakoç's poems and to reveal how religious elements affect his poetry world. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction, we touched on the phenomenon of religion and its effects on poets. Based on this influence, we have included poetry poetics of important names who wrote poems under the influence of Islamic tradition and Bahaettin Karakoç, who continues in this line. In the first part, we touched on Bahaettin Karakoç's life, literary personality, understanding of poetry and his works. In the second part, we tried to analyze the religious elements in Bahaettin Karakoç's works with examples. We finished our study with a result expressing our overview of the subject.