Direkt ve indirekt yöntemlerle uygulanan üç yüzlü kompozit restorasyonların termomekanik yükleme sonrası kenar uyumu ve mikrosızıntı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of mod restorations which are prepared with direct and indirect methods in terms of thermomechanical post-loading edge compatibility and microleakage
  1. Tez No: 661919
  2. Yazar: AYŞE ASLI ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YILMAZ ATALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, çiğneme simülatörü, mikrosızıntı, ormoser, rezin kompozit, CAD/CAM, chewing simülatör, microleakage, ormocer, resin composite
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: In-vitro çalışmamızın amacı standardize MOD kavitelerde direkt yöntem ve indirekt yöntemle CAD/CAM blok kullanılarak yapılan kompozit restorasyonları, çiğneme simülatöründe yaşlandırıldıktan sonra mikrosızıntı açısından karşılaştırmaktır. Direkt restorasyonları içeriğine göre ormoser ve metakrilat esaslı; uygulama şekline göre bulk fill ve inkremental yöntemle ve farklı tabakalama kalınlıklarına göre karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Diş boyutları birbirine yakın çürüksüz 100 adet molar dişe oklüzal kavite genişliği 3mm, oklüzal derinliği 2mm, basamak derinliği 4mm, gingival basamak genişliği ise 2mm boyutlarında standart MOD kaviteler oluşturulmuştur. Kontrol grubu geleneksel nano-hibrit kompozit GrandioSo, GrandioSo Flow grubu olurken; deney grupları da indirek grup; Grandio Block nano-seramik hibrit CAD/CAM blok; direk gruplar ise metakrilat kompozit x-tra base, x-tra fil, Tetric N-Ceram, Tetric N-Flow, Tetric N-Ceram Bulk Fill, Tetric N-Flow Bulk Fill ve ormoser kompozit Admira Fusion, Admira Fusion Flow, Admira Fusion x-tra, Admira Fusion x-base kullanılarak bulk fill ve inkremental uygulama yöntemleri ile hazırlanmıştır. Bulk fill kompozitler de 2mm ve 4mm akışkan bulk fill üzerine kondanse bulk fill kompozit uygulanarak 2 alt gruba ayrılmıştır. Dişlerin restorasyonlarında üniversal adeziv ve dual-cure rezin siman kullanılarak firma talimatları doğrultusunda Valo Led ile polimerize edilmiştir. Örnekler çiğneme simülatöründe 5-55 °C'lik sıcaklık değerleri arasında 60 sn bekleme sürelerinde, 50 N ile 240.000 termo-mekanik döngü sonrası %0,2'lik metilen mavisinde bekletilmiştir. Kesitler stereomikroskop altında x8, x25, x40 büyütmede incelenerek, okluzalde ve gingivalde mikrosızıntı açısından skorlama yapılmıştır. Elde edilen verilerde, gruplara göre karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli oran testi ile karşılaştırılmıştır. Her gruptan seçilen iki örnek SEM ile x120, x500, x5000 büyütmede kenar uyumu açısıdan incelenmiştir. Bulgular: Oklüzal mikrosızıntı değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Boya penetrasyonunun olmadığı örnek sayısı en fazla GrandoSo+GrandioSo Flow grubunda iken en az örnek sayısı Tetric N-Ceram Bulk(2mm)+Tetric N-Flow Bulk Fill(4mm) grubundadır. Mine-sement sınırının altında ve üzerinde sonlanan kavitelerin gingival mikrosızıntı değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Mine-sement sınırının altında sonlanan kavitelerde yüksek boya penetrasyon skoruna sahip en fazla örnek Tetric N-Ceram Bulk(2mm)+Tetric N-Flow Bulk Fill(4mm) grubunda olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma şartları altında direkt ve indirekt yöntem kullanılarak restore edilen MOD kavitelerde kompozitin matriks yapısı ya da bulk fill/inkremental uygulanması mine sement sınırı altındaki basamakta sızıntıyı tamamen elimine edememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our in vitro study is to compare the restorations made using the CAD/CAM block with indirect method and the composite restorations made by the direct method in standardized MOD cavities in terms of microleakage after being aged in the chewing simulator. It was aimed to compare the microleakage values of direct restorations with ormocer and methacrylate-based on their content, with bulk fill and incremental method according to the application method and according to different layering thicknesses. Materials and Methods: Standard MOD cavities with an occlusal cavity width of 3mm, occlusal depth of 2mm, step depth of 4mm, and gingival step width of 2mm were created for 100 sound molar teeth with tooth dimensions close to each other. While the control group was conventional nano-hybrid composite GrandioSo, GrandioSo Flow group; experimental groups are also indirect groups; Grandio Block nano-ceramic hybrid CAD/CAM block; direct groups are methacrylate composite x-tra base, x-tra fil, Tetric N-Ceram, Tetric N-Flow, Tetric N-Ceram Bulk Fill, Tetric N-Flow Bulk Fill and ormocer composite Admira Fusion, Admira Fusion Flow, Admira Fusion x-tra, Admira Fusion x-base has been prepared using bulk fill and incremental application methods. Bulk fill composites are divided into 2 subgroups by applying condensed bulk-fill composite on 2mm and 4mm flowable bulk fill. In the restoration of the teeth, universal adhesive and dual-cure resin cement were polymerized with Valo Led in accordance with the firm's instructions. Samples were subjected to 50 N to 240.000 thermo-mechanical cycles in the chewing simulator at a temperature of 5-55 ° C for 60 seconds, and then they were kept in 0.2% methylene blue. Sections were examined under a stereomicroscope at x8, x25, x40 magnification, and scoring was performed in terms of microleakage in occlusal and gingival. In the data obtained, comparisons by groups were compared with Bonferroni corrected ratio test. Two samples selected from each group were analyzed with SEM for x120, x500, x5000 magnification in terms of edge compatibility. Results: When the occlusal microleakage values were compared, no significant difference was found between the groups(p> 0,05). While the number of samples without dye penetration is in the GrandoSo + GrandioSo Flow group the most; the minimum number of samples is in Tetric N-Ceram Bulk(2mm) + Tetric N-Flow Bulk(4mm) group. When the gingival microleakage values of the cavities ending above and below the mine-cement level were compared, no significant difference was found between the groups(p> 0,05). In cavities ending under the enamel level, the highest sample with high dye penetration score was observed in the Tetric N-Ceram Bulk(2mm) + Tetric N-Flow Bulk(4mm) group. Conclusion: In MOD cavities that were restored using direct and indirect methods under these working conditions, the matrix structure or bulk fill / incremental application of the composite could not completely eliminate the leakage at the step under the enamel cement boundary.