Uykuyla ilişkili solunum bozukluklarında noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisinin laktat düzeyi üzerine etkisi
The effect of non-invasive mechanic ventilation treatment on lactate level in sleep-related breathing disorders
- Tez No: 661918
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MELİH BÜYÜKŞİRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Laktat, hipoksi, OSAS, KOAH, OHS, NIMV, Lactate, Hypoxia, OSAS, COPD, OHS, NIMV
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hipoksi, OSAS, Overlap sendromlu ve OHS olgularda birçok patofizyolojik bozukluktan sorumludur. Bu çalışmada CPAP/BPAP tedavisi sonrasında doku hipoksisi, prognoz göstergesi olarak laktat değişimi ve bunun tedavi etkinliğini izlemede kullanılabilirliliğini araştırmak amaçlandı. Yöntem: Çalışma 27.04.2011 ve 01.10.2011 tarihleri arasında, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi uyku polikliniğine başvuran PSG ile OSAS ve UHHS tanısı alan ve CPAP, BPAP, APAP tedavisi uygulanması planlanan hastalar alınarak prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmaya katılan 67 hastadan OSAS tanısı konulan 49 hasta grup 1' de, OSAS ve KOAH tanısı konulan 3 hasta grup 2' de, OSAS ve OHS tanısı konulan 15 hasta grup 3' de yer aldı. Bulgular: Tüm hastalarda NIMV titrasyon sonrasında oksihemoglobin satürasyonu (SaO2) %92,3' den %94,2' e (p=0,01) ve parsiyel oksijen basıncında (PaO2) %70,4' den %78' e (p=0,001) istatistiksel olarak anlamlı yükselme saptandı. Laktat düzeyleri açısından tedavi öncesi ve sonrası anlamlı fark saptanmadı (1.95 ve 1.98 p=0,76). Tüm hastaların, PSG ve titrasyon PSG'sinde AHİ ile laktat farkı arasında negatif kolerasyon saptandı (sırayla, p=0.03 ve r=-0.25, p=0.02 ve r=-0.26). Grup1,2,3 hastalarında titrasyon PSG'de ort. SaO2 (%) ile ve laktat farkı arasında pozitif kolerasyon saptandı (p=0.04 ve r=0.25). Sonuç: Bu çalışmada CPAP/BPAP tedavisi sonrasında doku hipoksisi, prognoz göstergesi olarak ölçülen laktat düzeyi ile hastalık ağırlık göstergeleri olan AHİ ve ortalama oksijen satürasyonu ve Sat %90 altında geçtiği süre (T 90%) arasında ilişki bulundu. Laktat düzeyleri açısından tedavi öncesi ve sonrası anlamlı fark saptanmadı. Bu da NIMV tedavisiyle laktattaki olası artışı engellendiğini düşündürmektedir. Laktat düzeyi ölçümünün hastalık ağırlık derecesinin belirlenmesi ve NIMV etkinliğinin takibinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Hipoxia is responsible for many pathophysiological defects in patients with Overlap syndrome, OSAS and OHS. The aim of the study is to evaluate the lactate changes as a marker of tissue hipoxia after CPAP/BPAP treatment and the efficacy of prognosis indicator and usability of follow up treatment. Methods: This study, between dates of 27.04.2011 and 01.10.2011, are made prospectively by taken patients who are diagnosed as SRHHS and OSAS by PSG and who are applied to out-patients of sleeping disorders in İzmir Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgical Training and Searching Hospital and are planing to treatment of CPAP, BPAP, APAP. İn 67 patients who are joined in this study ,49 patients who are diagnosed on OSAS take place in grup 1, 3 patients who are diagnosed on OSAS and COPD take place in grup 2, 15 patients who are diagnosed on OSAS and OHS take place in grup 3. Results: At all patients, after NIMV titrations meaningful evelation is statistically assigned in oxihemoglobuline saturation ( SaO2) ( at %92.3 to %94,2 p=0,01) and in partial oxygen pressure (PaO2) ( at %70,4 to78 p=0,001). Before and after treatment, the point of view of lactate levels meaningful difference is not established (1.95 ve 1.98 p=0,76). In all patients, at PSG and titration PSG, negative corelation is established between AHI and lactate difference ( respectively, p=0,03 and r=-0,25, p=0.02 and r=-0.26). In grup 1, 2, 3 patients, at titration of PSG positive corelation is established between lactate difference and average of SaO2(%) ( p=0.04 and r=0.25). Conclusion: In this study, tissue hypoxia after at CPAP/BPAP treatment between lactate level which is measured prognosis indicator and AHI, average oxygen saturation ,length which is taken under saturation %90 that is indicator of disease gravity are find association. After and before treatment at point of view of lactate levels meaningful difference is not established. This is given impression that by NIMV treartment lactate evelation is blocked. We are thinking that measurement lactate levels could used to adopt degree of disease gravity and to follow NIMV eficacy. We think that in this subject, more wide studies are need to made.