1910-1914 yıllarına ait Ahenk gazetesi reklamlarında İzmir halkına sunulan ürünler ve hizmetler
Products and services offered to the public in the advertisements of Ahenk newspaper between 1910 and 1914
  1. Tez No: 661932
  2. Yazar: BURCU AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklam Ortamları, İzmir, Ahenk, Gazete, Advertising, Advertising Media, Izmir, Ahenk, Newspaper
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
1910- 1914 Yıllarına Ait Ahenk Gazetesinde İzmir Halkına Sunulan Ürünler ve Hizmetler Reklam kavramının dünyada birçok tanımı bulunmaktadır. Bu tanımlardan birine göre reklam; tüketiciler gözünde bir markanın bilinirliğini arttırmak, söz konusu markanın imajını değiştirmek, güçlendirmek ya da yeni bir marka için istenilen yönde olumlu bir tutum oluşturmaktır. Matbaanın hayatımıza girmesiyle birlikte reklam faaliyetleri, Osmanlı Devleti'nde de diğer ülkelerde olduğu gibi yeni bir döneme girmiştir. Basılı reklam ortamlarından biri olan gazeteler ülkenin çeşitli vilayetlerinde yayın hayatına başlamış ve reklamlar gazetelerde yerlerini almıştır. Gazetelerde yayınlanan bu reklamlar vasıtasıyla halkın sosyal ve kültürel hayatı hakkında bilgi edinilebilmektedir. Aynı zamanda halka sunulan ürünler ve hizmetlere de bu reklamlar sayesinde ulaşılmaktadır. Bu çalışmanın konusu olan Ahenk gazetesi de coğrafi açıdan önemli bir şehir olan İzmir'de yayın hayatına başlamıştır. Bu gazetede yayınlanan reklamlar sayesinde İzmir halkına sunulan ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinilebilmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde reklam kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için tanımı yapılmış bunun yanında reklamın türleri ve reklam ortamları açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra İzmir'de basın hayatı, Ahenk gazetesi ve Ahenk gazetesi reklamlarına dair genel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde ise reklamlar konularına göre tasnif edilmiş ve başlıklara ayrılmıştır. Bölümlere ayrılan reklamlar açıklanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmada yer verilen bu reklamlar vasıtasıyla İzmir halkının kullandığı ürünler, giydiği kıyafetler, yararlandığı hizmetler ve birçok konuda fikir sahibi olunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of advertising has many definitions in the world. According to one of these definitions, advertising is to increase the awareness of a brand in the eyes of consumers, to change the image of the brand in question, to strengthen it or to create a positive attitude for a new brand. Advertising activities have entered a new era in the Ottoman Empire as in other countries with the introduction of the printing press in our lives. Newspapers, one of the printed advertising media, started to be published in various provinces of the country and the advertisements took place in the newspapers. Information about the social and cultural life of the public can be obtained through these advertisements published in newspapers. At the same time, products and services offered to the public are accessed through these advertisements. Ahenk Newspaper, which is the subject of this study, started its publishing life in İzmir, a geographically important city. Thanks to the advertisements published in this newspaper, information about the products and services offered to the people in Izmir can be obtained. In the first part of the study, to better understand the concept of advertising, advertising is defined and the types of advertising as well as advertising media are explained. Later, general information about press life in İzmir, Ahenk newspaper and the advertisements of Ahenk newspaper are given. In the second part of the study, the advertisements are classified according to their subjects and divided into titles. The advertisements are explained and evaluated. Thanks to the advertisements, people in Izmir have an idea about the products used, the clothes they wear, health services and many other issues.