Hatıralarda Milli Mücadele Dönemi (1919-1923)
The Era of National Struggle in memories (1919-1923)
- Tez No: 661953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR ARSLANYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Millî Mücadele, hatırat, bağımsızlık, savaş, Lozan, Ottoman State, National Struggle, memories, independence, war, Lausanne
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
1815'te düzenlenen Viyana Kongresi ile Avrupalı devletler“Kutsal İttifak ve Dörtlü İttifak”adıyla bloklara ayrılmıştı. I.Dünya Savaşı'nın başlaması ile bu bloklar da günyüzüne çıktı. 1900'lü yılların başlarında ise, Osmanlı Devleti eski gücünü kaybetmiş, büyük toprak kayıplarına uğramış ve Avrupa'daki gelişmeleri de takip edemez bir duruma gelmişti. Osmanlı Devleti 1911'de İtalya ile yapmış olduğu Trablusgarp Savaşı'nı da kaybetti. Ardından yaşanan Balkan Savaşlar'ında da bu durum değişmeyince Osmanlı Devleti, I.Dünya Savaşı'na katılmama kararı aldı. Bu karar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile tamamen değişti. Osmanlı Devleti, jeopolitik konumundan dolayı mecburi olarak savaşa girmek zorunda kalacaktı. Osmanlı Devleti'ni bu durumdan kurtarmak isteyen Enver Paşa, Almanya'nın yanında savaşa girilmesinin devletin menfaatlerine uygun olacağına inanıyordu. Böylece Osmanlı Devleti, İttifak grubuna dâhil oldu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İttifak Devletleri savaşı kaybedince, Osmanlı Devleti de yenik sayıldı. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın uygulanmasıyla da vatanın her karış toprağı düşman kuvvetlerince işgal edildi. Bu durum karşısında“Milli Mücadele”adı verilen bağımsızlık süreci de başlamış oldu. Vatanın kurtarılması için görevlendirilen askerler ve idareciler Türk milleti ile bütünleşerek Milli Mücadele'nin gerçek kahramanları oldular.
Özet (Çeviri)
With the Congress of Vienna in 1815, European states were divided into blocs under the name of“Holy Alliance and Quadruple Alliance”. With the start of World War I, these blocks also surfaced. In the early 1900s, the Ottoman State lost its former power, suffered great land losses and was unable to follow the developments in Europe. The Ottoman State also lost the Tripoli War with Italy in 1911. When this situation did not change during the Balkan Wars that followed, the Ottoman State decided not to participate in the First World War. This decision changed completely with the start of World War I. The Ottoman State would have to go to war due to its geopolitical position. Enver Pasha, who wanted to save the Ottoman State from this situation, believed that entering the war net to Germany would be in the interests of the state. Thus, the Ottoman State was included in the Alliance group. When the Allies lost the war after World War I, the Ottoman State was also deemed defeated. With the implementation of the Mondros Armistice Treaty, every inch of the land of the country was occupied by the enemy forces. In the face of this situation, the independence process called“National Struggle”started. Soldiers and administrators assigned to save the homeland became the true heroes of the War of Independence by integrating with the Turkish nation.