Milli Mücadele döneminde hatıralarda hastalıklar
Diseases in memories during the years of National Struggle
  1. Tez No: 764205
  2. Yazar: SİNEM AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Salgın Hastalıklar, Beslenme, Sağlık Hizmetleri, National Struggle, Epidemic Diseases, Malaria, Syphilis, Plague
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma dönemin canlı tanıklarının hatıralardan yola çıkılarak Millî Mücadele sürecinde Anadolu coğrafyasında ve cephelerde meydana gelen salgın hastalıkların bıraktığı tahribat ile beraberindeki zorluğu ifade edebilmek adına kaleme alınmıştır. Bu doğrultuda başta hatıralar olmak üzere bu alanda çalışılmış eserlerden faydalanılarak 1919-1923 yıllarını kapsayacak şekilde araştırılmıştır. Millî Mücadele süresince devam eden; sıtma, frengi, verem, trahom, dizanteri, tifo, İspanyol gribi, humma gibi, hastalıkların Anadolu coğrafyasında meydana getirdiği hasarın nedenli büyük olduğu, savaşlarda ölen kişi sayısından daha fazlasının salgından hayatını kaybettiği ve halkın bir yandan büyük harbin yaralarını sarmaya çalışırken öte yandan açlık, beslenme, tıbbı ilaç ve doktor eksikliği yaşayarak salgınla mücadele ettiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
DISEASES IN MEMORY OF THE NATIONAL STRUGGLE In this study, basea on the memories of living witnesses of the period, it was writter in order to expressthe devastation and the accompanying difficulty left by epidemie diseases that occured in the Anatolian geography as well as on the fronts during the national Struggle process. In this direction, the Works used as sources, mainly memories have been reseorched to cover the years 1919- 1923 ıt was emphasized that the people wew fighting the epidemic on hunger nutrition by experiencing lock of medical drugs and doctors, diseases such as moalaria, syphilis, tuberculois, trachoma, dysentery, typhaid, fever that continue during the national struggle how great the damage it has couseıl in the Anatolian geography has died from the epidemic more than the number of people who died in the wars.