2010 sonrası Türkiye sinemasında kadın yönetmenler
Women directors in Turkish cinema after 2010
- Tez No: 661969
- Danışmanlar: DR. ÇAĞLA KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadın Sineması, Türkiye Sineması, Kadın Temsili, Women's Cinema, Cinema in Turkey, Representation of Women
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, 2010 sonrası Türkiye Sinemasında kadın yönetmenlerin filmleri ele alınmaktadır. Örneklem olarak seçilen kadın yönetmenlerin filmleri, kadın sineması perspektifi ile incelenerek analiz edilmiştir. Bir filmi kadın sinemasına dahil eden unsurların ne olduğu irdelenerek, kadın yönetmenlerin bu filmlerde sinemadaki erkek egemen anlatıyı nasıl değiştirdiğini ve bozuma uğrattığı sorgulanmıştır. Seçilen filmlerde ne gibi ortak noktaların bulunduğu ve bu ortak noktaların Türkiye'de giderek genişleyen bir kadın sinemasının inşasındaki katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda örneklem olarak seçilen filmler; Ferahfeza (Elif Refiğ, 2012), Kumun Tadı (Melisa Önel, 2013), Mavi Dalga (Zeynep Dadak, Merve Kayan, 2013), Toz Bezi (Ahu Öztürk, 2015), Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı, 2015), Ana Yurdu (Senem Tüzen, 2015), İşe Yarar Bir Şey (Pelin Esmer, 2017), Güvercin (Banu Sıvacı, 2018), Kaygı (Ceylan Özgün Özçelik, 2017) olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is dealt with Cinema of Turkey films directed by women after 2010. The films of female directors selected as samples were analyzed with the perspective of women's cinema. By examining the factors that make a film into women's cinema, it has been questioned how female directors change and disrupt the male-dominated narrative in these films.What are the factors that make a film into women's cinema are examined, and where the common point as to what the selected films and additives in the construction of this common point of a growing women's cinema in Turkey has been demonstrated. In this context, films selected as samples are; Ferahfeza (Elif Refiğ, 2012), Kumun Tadı (Melisa Önel, 2013), Mavi Dalga (Zeynep Dadak, Merve Kayan, 2013), Toz Bezi (Ahu Öztürk, 2015), Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı, 2015), Ana Yurdu (Senem Tüzen, 2015), İşe Yarar Bir Şey (Pelin Esmer, 2017), Güvercin (Banu Sıvacı, 2018), Kaygı (Ceylan Özgün Özçelik, 2017).