Geri Dön

2010 ve sonrası Türkiye sinemasında yabancılaşma ve prekarya olgusu

Alienation and the phenomenon of the precariat in 2010 and post-2010 Turkish cinema

  1. Tez No: 808641
  2. Yazar: HAVVA NUR KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ KİNEŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154

Özet

Çalışma, sinema aracılığıyla toplumsal yapıda meydana gelen yabancılaşmayı sosyolojik bağlamda inceleme imkânı sağlamaktadır. Her üretilen film, bulunduğu toplumsal yapının izlerini yansıtmaktadır. Bu araştırmada 2010 yılı ve sonrasında Türkiye sineması, yabancılaşma ve onun görünümleri olan prekarya, metropol, para olguları ekseninde ele alınmaya çalışılmıştır. Tezde“Zerre ve Çoğunluk”filmleri üzerinden yabancılaşma ve yabancılaşmanın toplumsal görünümleri okunmaya ve sosyolojik bağlamda analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada genel anlamda sinema verisi referans alınarak yabancılaşma konusu üzerinden sosyolojik olarak araştırma yapılması amaçlanmaktadır. Sinemada yabancılaşma ve onun sınıfsal görünümü prekaryaya dair çalışmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Bu açıdan çalışma, alanyazındaki bu eksikliği gidermek, katkıda bulunmak maksadıyla sinemada yabancılaşma ve onun görünümleri olan prekarya, metropol, paraya odaklanmıştır. Bu yönüyle tezin amacı, sinema ve yabancılaşma arasında bağ kurmak, sinema üzerinden yabancılaşmayı okuyabilmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak filmler izlenirken gözlem tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise görsellerden de yararlanılarak içerik ve söylem analizleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın temel iddiası, 2010 sonrası Türkiye sinemasında yabancılaşmanın görünümleri olan metropol, para ve prekarya olguları ile açıklanabileceğidir. Araştırma sonucunda 2010 ve sonrası Türkiye sinemasında yabancılaşma, metropol, para ve yabancılaşmanın yeni sınıfsal görünümü prekaryanın, Zerre ve Çoğunluk filmleri üzerinden sosyolojik olarak açıklanabileceğine edilebildiğine ulaşılmıştır. Filmlerin bu temalar bağlamında analizinde, dayanışmacı kültürden bireyci kültüre geçiş, hız, boş zaman, kentte tahammülsüzlük, işsizlik, hesaplanabilirlik, dakiklik, kültürün trajedisi, biz ve öteki, alt-orta-üst sınıf, bireyselleşme, iş bölümü, bezginlik, temkinlilik, yoksulluk, illegal işler, para için her işi yapma, güvensizlik, güvencesizlik, toplumsal cinsiyet, hegemonik iktidar, esnek istihdam, özgür olmama, mutsuzluk gibi kodlara ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

The study provides the opportunity to examine the alienation that occurs in the social structure through cinema in a sociological context. Every movie produced reflects the traces of the social structure. In this study, Turkish cinema in 2010 and afterwards has been analyzed in terms of alienation and its manifestations such as precariat, metropole and money. In the thesis, the social manifestations of alienation and alienation were tried to be read and analyzed in a sociological context through the films“Zerre and Çoğunluk”. In the study, it is aimed to conduct a sociological research on the subject of alienation with reference to cinema data in general. It has been observed that studies on alienation in cinema and its class view of the precariat are limited. In this respect, the study focuses on alienation in cinema and its manifestations such as precariat, metropole and money in order to contribute to this deficiency in the literature. In this respect, the aim of the thesis is to establish a link between cinema and alienation and to read alienation through cinema. Qualitative research method was used in the study. As a data collection tool, observation technique was used while watching the movies. In the analysis of the data, content and discourse analyses were analyzed by making use of visuals. The main claim of the study is that alienation in post-2010 Turkish cinema can be explained by the phenomena of metropole, money and precariat. As a result of the research, it was found that alienation, metropole, money and precariat, the new class view of alienation in Turkish cinema in 2010 and after, can be explained sociologically through the films Zerre and Çoğunluk. In the analysis of the films in the context of these themes, codes such as transition from solidarist culture to individualist culture, speed, leisure time, urban intolerance, unemployment, calculability, punctuality, tragedy of culture, us and the other, lower-middle-upper class, individualization, division of labor, weariness, cautiousness, poverty, illegal jobs, doing anything for money, insecurity, precariousness, gender, hegemonic power, flexible employment, not being free, unhappiness were reached.

Benzer Tezler

  1. 2010 sonrası Türkiye sinemasında annelik

    Motherhood in Turkish cinema between 2010

    ZÜMRÜT ÖVÜÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Radyo-TelevizyonMarmara Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. SERPİL KIREL

  2. 2000 sonrası Türk sinemasında taşradaki erkek çocuklarının erkeklik performansları: Beş Vakit (2005), Bal (2010), Sivas (2014)

    The masculinity performance of rural boys in Turkish cinema after 2000: Beş Vakit (2005), Bal (2010), Sivas (2014)

    ÜLKÜ SÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Okan Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KILIÇ ADİLÇE

  3. 2010 sonrası Türkiye sinemasında kadın yönetmenler

    Women directors in Turkish cinema after 2010

    GİZEM GÜR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Sahne ve Görüntü SanatlarıHacettepe Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÇAĞLA KARABAĞ

  4. 2000 sonrası Türkiye sinemasında iktidar ilişkileri

    Başlık çevirisi yok

    TUĞÇE KUTLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Radyo-TelevizyonAnkara Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ KARADOĞAN

  5. Angelus Novus Strikes Back: Trauma, allegory, and horror in contemporary Turkish cinema

    Angelus Novus Geri Dönüyor: Son dönem Türkiye sinemasında travma, alegori ve korku

    ASLI ILDIR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Radyo-TelevizyonBahçeşehir Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ELENİ VARMAZI