Harran Ovası koşullarında yetiştirilen Ege-88 çeşidi makarnalık buğdayın (Triticum durum L.) NPK isteğinin saptanması
Determine of NPK necessity variety of Ege-88 wheat (Triticum durum L.) under irrigated conditions in Harran Plain
- Tez No: 66201
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KAPTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Harran Ovası, Makarnalık Buğday, Azot, Fosfor ve Potasyum İsteği, Harran Plain, Triticum durum, Nitrogen, Phosphorus and Potassium Requirement
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Doktora Tezi HARRAN OVASI SULU KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN EGE-88 ÇEŞİDİ MAKARNALIK BUĞDAYIN (Triticum durum L.) NPK İSTEĞİNİN SAPTANMASI İlhan KIZILGÖZ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 73 Araştırma, Harran Ovası ekolojik koşullarında, birçok adaptasyon denemeleri sonucunda ümitvar bir çeşit olduğu saptanan EGE-88 çeşidi makarnalık buğdayın {Triticum durum L.) sulu şartlarda azot, fosfor ve potasyum isteğini belirlemek için yapılmıştır. Tesadüf blokları, faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak yürütülen araştırma, Harran Ovası'ndaki İkizce Serisi'ne ait Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanındaki topraklarda ve her yıl deneme yeri değiştirilmek suretiyle, 2 yıl sürdürülmüştür. Yapılan istatistik ve ekonomik analizler sonucunda, N16P14K0 kg/da doz ortalamalarının en yüksek verimi sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhJD Thesis DETERMINE OF NPK NECESSITY VARIETY OF EGE-88 WHEAT (Triticum durum L.) UNDER IRRIGATED CONDITIONS IN HARRAN PLAIN İlhan KIZELGÖZ Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Soil Science 1997, Page: 73 This research was conducted in Harran Plain to determine of NPK necessity variety of EGE- 88 wheat (Triticum durum L.) under irrigated conditions which variety was promising for the GAP Region. Study was implemented for two years with coincidental plots factorial field experiment pattern also three replay at“İkizce Series”in University of Harran, Faculty of Agriculture soils that changed research area every year. At the end of statistical and economic anaysis assesment, averages dozes of N16P14K0 kg/da were supplied the highest yield.