Harran Ovası koşullarında yetiştirilen pamuk (gossypium hirsutum L. ) çeşitlerinde lif ve iplik kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin saptanması üzerine bir araştırma
A Research on determination of co-relations between fiber and yarn quality properties in cotton varieties grown at Harran Plan conditions
- Tez No: 112450
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Çeşit, Lif Kalitesi, İplik Kalitesi, cotton, variety, fiber quality, yarn quality. n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HARRAN OVASI KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİTLERİNDE LİF VE İPLİK KALİTE ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CEVHER İLHAN CEVHERİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç. Dr. ÖZGÜL GÖRMÜŞ Yıl:2001, Sayfa: 62 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Saliha KIRICI Yrd. Doç. Dr. Osman ÇOPUR 1999 yılında Harran Ovası koşullarında yetiştirilen pamuk {Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin önemli lif kalite özellikleri ile bunlardan elde edilen iplik özelliklerini belirleyerek, lif ile iplik arasındaki ilişkileri saptamak amacıyla yürütülen bu çalışmada, incelenen özellikler yönünden çeşitler arasında farklılık olduğu bulunmuştur. Lif inceliği ile lif kopma dayanıklılığı (-0.427*), iplik düzgünlüğü (-0.435*) arasında 0.05 düzeyinde olumsuz ve önemli; lif kopma dayanıklılığı ile iplik düzgünlüğü (0.633**) ve iplik kopma dayanıklılığı (0.784**) arasında 0.01 düzeyinde olumlu ve önemli; lif yeknesaklık indeksi ile iplik tüylülüğü (-0.600**) arasında 0.01 düzeyinde olumsuz ve önemli, iplik kopma dayanıklılığı (0.398*) ve lif kopma dayanıklılığı (0.470*) arasında 0.05 düzeyinde olumlu ve önemli ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON DETERMINATON OF CO-RELATIONS BETWEEN FIBER AND YARN QUALITY PROPERTIES IN COTTON VARIETIES GROWN AT HARRAN PLAN CONDITIONS CEVHER İLHAN CEVHERİ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssistProf. Dr. ÖZGÜL GÖRMÜŞ Year:2001, Page: 62 Jury : Assist.Prof. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Saliha KIRICI AssistProf. Dr. Osman ÇOPUR In this study conducted to determine the fiber and yarn quality characteristics and correlations between fiber and yarn properties of cotton cultivars grown in Harran region in 1999, it was found that there were significant differences between varieties in properties studied. Micronaire was found to correlate negatively with fiber strength and yarn unevenness, while fiber strength's correlation with yam unevermess and yarn strength was significant and positive. Uniformity index was negatively and significantly related to yarn hairiness, and positively and significantly correlated to yarn strength and fiber strength.