Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi evlatlıkları (Biyografik deneme)
Gazi Mustafa Kemal Atatürk's adopted children (Biographic essay)
  1. Tez No: 662023
  2. Yazar: AYFER TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Sabiha Gökçen, Afet İnan, Rukiye Erkin, Nebile İrdelp, Ülkü Adatepe, Bülent (Nejat) Hanım, Afife, Zehra Aylin, Sığırtmaç Mustafa, Abdürrahim Tunçak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Sabiha Gökçen, Afet İnan, Rukiye Erkin, Nebile İrdelp, Ülkü Adatepe, Bülent (Nejat) Hanım, Afife, Zehra Aylin, Sığırtmaç Mustafa, Abdürrahim Tunçak
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Milli mücadelenin ardından askeri kimliğini bir yana bırakıp devlet adamı ve inkılâpçı kimliğiyle yola devam eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu süreçte yurt gezileri düzenlemiştir. Bu esnada halkla bütünleşmesinin yanı sıra çocuklarla da özellikle ilgilenmekten geri durmamıştır. Yetiştirme yurdundan tutun da yolda gördüğü bir çobanla dahi keyifli sohbetler etmiştir. Hatta onun bu samimiyeti başka çocuklar için de Gazi'nin karşısına çıkma cesareti vermiştir. Farklı şekillerde, farklı yerlerde ve farklı yaş gruplarında tanıdığı veya tanıştığı dokuz çocuğu evlat edinmiştir. Evlat edindiği bu çocukları yetiştirirken edindiği ilk gaye Cumhuriyet'e yaraşır birer birey olmalarını sağlamaktır. Hayatına dokunduğu çocuklar da iz bırakan Gazi Paşa, onlara bir lider vasfıyla öncülük etmiş ve baba şefkatiyle sarıp sarmalamıştır. Evindeki çocuklarını birbirinden ayırmamış ve hepsinin yetişmesinde aynı özeni göstermiştir. Himaye ettiği manevi evlatlarının ilgi ve alakalarını dikkatle takip ederek meslek seçimleri konusunda onlara yardımcı olmuştur. Çocuklar için Gazi'nin himayesinde olmak onlara güven vermiş ve O'na layık birer evlat olmak için çaba göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, who left his military identity aside after the national struggle and proceeded with her revolutionary identity, organized country trips during this period. İn the meantime besides integrating with the public he was particularly interested in children. He had pleasant conversations with some one from orphanege an deven a shepterd he saw on the way. Even this sincerity gave other chidren the cavrage to appear in his face. The first aim of raising these adopted children is to ensure that they will become individuols worthy of the rebuplic. Gazi Paşa, who left a mark on the chidren whose life he touched, led them as a leader and embraced them with the affection of a father didn't differ his children at home from the other ores and showed the same car efor each of them to raise. He carefully followed the interests and interests of he foster children and helped them in their career choices. Being under the care of Gazi fort he children gave them confidence and they made an effort to be worty children of Gazi.