The relations of the United States of America and China (2000 _ 2020)
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ilişkileri (2000-2020)
- Tez No: 662078
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Relations, International relations, US_ China relations. Quantity of Page: X + 76
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ilişkiler, iki taraf arasındaki ilk anlaşma olan ve Amerikalılara Çin'de çeşitli ayrıcalıklar ve dokunulmazlıkların tanınmasını şart koşan Wanghia Antlaşması'nın imzalandığı MS 1844 yılına kadar uzanıyor. O andan itibaren, ABD-Çin ilişkileri ihtiyatlı çatışma ve işbirliğini son derece karmaşık veya çelişkili ikili ilişkilerin benzersiz bir karışımıyla birleştiren özel bir uluslararası ilişkiler modeli haline geldi; her iki ülke de oynadığı bölgesel rolün ötesine geçen ayırt edici bir küresel rol oynayacak güce ve siyasi iradeye sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki tek süper güç olarak, bu ayrıcalıklı konumu mümkün olan en uzun süre boyunca sürdürmek istiyor ve artan demografik, ekonomik, politik ve askeri ağırlığı ile Çin, yetenekli bir süper güç rütbesine ulaşmanın peşinde. yirmi birinci yüzyılda küresel etkileşimlerin seyrini etkilemek. Anhtar Kelimeler: İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, ABD-Çin ilişkileri. Sayfa sayısı: X + 76
Özet (Çeviri)
Relations between the United States of America and China go back to the year 1844 AD, when the Treaty of Wanghia, the first treaty between the two parties, was signed, stipulating that Americans be granted various privileges and immunities in China. From that moment on, US-China relations became a special model of international relations that combined cautious conflict and cooperation with a unique mix of highly complex or contradictory bilateral relations; both countries have the strength and political will to play a distinctive global role that goes beyond the regional role it plays. The United States, as the only superpower in the world, wants to maintain this privileged position for the longest possible time span, and China, with its growing demographic, economic, political, and military weight, seeks to attain the rank of a superpower capable of influencing the course of global interactions in the twenty-first century.