Mimarların tasarım sürecinde kullanıcı profilioluşturma yöntemleri ve empatik yaklaşımlarıüzerine bir araştırma
A research on the user profile creating methods andempathic approach of architects in the design process
  1. Tez No: 662095
  2. Yazar: DİLAY ANBER KALYENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı, Mimar, İhtiyaçlar, İmkânlar, İstekler, Empati, User, Architect, Needs, Possibilities, Requests, Empaty
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı, mimarların tasarım sürecinde kullandıkları kullanıcı profili oluşturma yöntemlerini ortaya koymak ve kullanıcıya karşı sergiledikleri empatik yaklaşımlarını değerlendirmektir. Psikoloji, eğitim, sanat ve sağlık alanında çokça kullanılan empatinin mimarlık disiplininde de kullanılması asıl amaçtır. Disiplinler arası bir konu olan empatiyi mimarlık alanında da görmek ve bunu bilimsel bir tabanda tartışıp, uzman bilgi ve deneyimin kontrolünü kaybetmeden, yeni yöntem ve yaklaşımlar önermek gerekmektedir. Tasarım aşamasında mimar ve kullanıcı iletişimi, uzman konumunda yer alan mimarın sorumluluğundadır. Mimarlık meslek icrasında teknik detaylarla birlikte insan psikolojisine hizmet etme düşüncesi her zaman dikkate alınmalıdır. Kullanıcı kullanım aşamasında deneyimlediği birçok şeyi mimara aktarma konusunda başarısız olabilmektedir. Bu nedenle uzman konumunda yer alan mimardan kullanıcının ihtiyaç, imkân ve isteklerini geliştirilen yeni empatik yaklaşımlarla ortaya çıkarması beklenmektedir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; problemin durumu, araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, varsayımları, sınırlılıkları ve yöntemi yer almaktadır. İkinci bölümde; tasarım süreçleri, kullanıcı katılımı, tasarım modelleri, 3İ kuralı, iletişim kavramı, iletişim türleri, mimar-kullanıcı ilişkisi ve iletişimi, mekân-kullanıcı-mimar iletişim döngüsüne değinilmiştir.Üçüncü bölümde; empati kavramı, empatinin mimarlık alanındaki önemi ve yeri, empati ve kullanıcı memnuniyeti, mimarlık mesleğinde empati incelenmiştir. Dördüncü bölümde; araştırmanın deseni, araştırmanın evreni ve verilerin toplanmasına yer verilmiştir. Beşinci bölümde; Gaziantep ilinden seçilen 5 mimarın projelerinde kullandıkları kullanıcı profili oluşturma yöntemleri ve kullanıcıya karşı sergiledikleri empatik yaklaşımları, tasarım hikâyeleri oluşturularak ortaya konulmuştur. Altıncı bölümde; sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir. Yedinci bölümde ise; kaynakça bölümüne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the user profile creation methods used by architects in the design process and to evaluate their empathic approach towards the user. Empathy, which is widely used in psychology, education, art and health, is also used in architecture discipline. It is necessary to see empathy, which is an interdisciplinary subject, in the field of architecture, and to discuss it on a scientific basis and to propose new methods and approaches without losing control of expert knowledge and experience. In the design phase, the architect and user communication is under the responsibility of the architect who is in the position of an expert. The thought of serving human psychology with techniques in the architectural profession should be taken her time. The user may fail in transferring many things they have experienced during the use phase to the architect. Therefore, the architect, who is in the position of an expert, is expected to reveal the needs, possibilities in addition to desires of the user with new empathic approaches developed. The research consists of five parts. The first part includes the status of the problem, the purpose, importance scope, assumptions, limitations and method of the research. The second given addressed the design processes, user participation, design models, 3I rule, communication, types of communication in addition to Space-User-Architect communication cycle.In the third chapter , the concept of empathy, the importance and place of empathy the importance and place of empathy in the field of architecture, empathy and user satisfaction, empathy in the profession of minimalism are examined . Investigation of the fourth research, the universe of the research and its placement. Teaching from the city of Gaziantep has been revealed by creating design stories and the empathic approaches that 5 architects exhibit the methods in addition to practices of creating user profiles in their projects. Sixth lecture and its parts are included. Bibliography is given on the seventh page.