Durağan, animasyonlu ve etkileşimli kavram haritalarının çoklu ortamlardan öğrenmeye etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of static, animated and interactive concept maps on multimedia learning
- Tez No: 662166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortam, Dikkat Çekme, Grafik Düzenleyici, Kavram Haritası, Kavram Haritası Türleri, Multimedia, Signaling, Graphic Organizer, Concept Map, Concept Map Types
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; grafik düzenleyici olarak kullanılan durağan, etkileşimli ve animasyonlu kavram haritalarının, çoklu ortamlardan öğrenmeye etkilerinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında“IP ve IP Sınıfları”konusunda çoklu ortam, farklı türlerde kavram haritaları ve konuya ilişki bir başarı testi hazırlanmıştır. Araştırmada deneysel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni katılımcıların başarı testinden aldıkları puanlar, bağımsız değişkeni ise çoklu ortam ile birlikte kullanılan durağan, animasyonlu ve etkileşimli kavram haritası türleridir. Araştırmanın katılımcıları, 2018 – 2019 öğretim yılında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesinde programlarına devam etmekte olan 196 gönüllü öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmaya katılımda gönüllülük esası gözetilmiş olup, katılımcıların daha önce Bilgisayar Ağları, Ağ Temelleri, Bilgisayar Ağları ve İnternet, Bilgisayar Ağları ve İnternete Giriş, Bilgisayar Ağları ve İletişim derslerinden herhangi birini almamış olmaları gözetilmiştir. Araştırmada kontrol ve deney gruplarındaki katılımcıların erişi puanları arasındaki farklılıkları analiz etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonrası gruplar arası farkların incelenmesi için Scheffe testi tercih edilmiştir. Kavram haritalarının öğrenmeye etkisinin zamandan bağımsızlığını test etmek amacıyla ise kovaryans analizi (ANCOVA) uygulanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, animasyonlu kavram haritasını ve etkileşimli kavram haritasını kullanan grup ile kontrol grubu arasında animasyonlu ve etkileşimli kavram haritası kullanan gruplar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Buna karşın diğer bir kavram haritası türü olan durağan kavram haritasını kullanan grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Kavram haritası türlerinin kendi aralarındaki farklılaşmaya baktığımızda ise, animasyonlu kavram haritası kullanan grup ile durağan kavram haritası kullanan grup arasında animasyonlu kavram haritası kullanan grup lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ancak inceleme süreleri kontrol edildiğinde katılımcıların erişi puanları bağlamında, gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu sonuçlara göre, çoklu ortam sunumlarında dikkat çekme aracı olarak kullanılan kavram haritalarının öğrenmeye etkilerinin, kavram haritası türlerinden çok inceleme süresinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis was to study the effects of static, interactive, and animated concept maps used as graphic organizers on multimedia learning. Within the scope of the research, multimedia on“IP and IP Classes”, different types of concept maps, and an achievement test were prepared. A pre test – post test control group design was used in the study. The dependent variable was the achievement test scores of the participants and the independent variable was the static, animated, interactive concept map types used with the multimedia. The participants of the research were 196 teacher candidates who continue their education at Ege University Faculty of Education in the 2018-2019 academic year. Participation in the study was on a voluntary basis, and it was sustained that the participants had not taken any of the“Computer Networks”,“Network Basics”,“Computer Networks and Internet”,“Computer Networks and Internet Access”,“Computer Networks and Communication”courses. In the study, one-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the differences between the gain scores of the participants in the control and experimental groups. Scheffe test was preferred to analyze differences between groups after the ANOVA. And also, covariance analysis (ANCOVA) was applied to test the time independence of the effect of concept maps on learning. In line with the findings obtained, a statistically significant difference was found between the groups using animated concept maps and using interactive concept maps to compare to the control group. This difference was in favor of groups using animated and interactive concept maps. In spite of that, no statistically significant difference was found between the group using the static concept map, which is another concept map type, and the control group. When we look at the differentiation between the concept map types, there was a statistically significant difference between the group using the animated concept map and the group using the static concept map in favor of the group using an animated concept map. However, when the inspection times were checked, no significant difference was observed between the groups in terms of the gain scores of the participants. According to these results, when the effects of concept maps that used in multimedia presentations on learning as signaling means are examined, this effect is thought to be related to the inspection time rather than the concept map type.