Suriye Ticaret Kanununa göre anonim şirkette pay sahibinin hakları ve borçları
Rights and obligations of the shareholders in a joint stock company according to the Syrian Commercial Law
  1. Tez No: 662307
  2. Yazar: MONTHER AL HOSHAN
  3. Danışmanlar: ASSOC. دكتور. HAKAN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Hissedar, Haklar, Yükümlülükler, Joint Stock Company, Shareholder, Rights, Obligations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Pay sahibinin anonim şirketteki hak ve borçlarını araştırarak Suriye, Irak ve Türk mevzuatı arasında karşılaştırma yöntemini kullandık. Araştırmanın ilk bölümünde pay sahiplerinin mali hakları olan kar ve faiz hakkı üzerinde durulmuş, hisse senetlerini elden çıkarma hakkı ele alınmış ve daha sonra da yeni payların alınması ve tasfiye durumunda şirket varlıkları paylaşması incelenmiştir. İlk bölümde ayrıca pay sahibinin mali olmayan haklarına da yer verilmiş, bilgileri görme ve hakları korumak için karar alma ve ayrıca şirketin çıkarına olan kararları oylama hakkı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, pay sahibinin nakdi paylarının bakiye borcunun yerine getirilmesi ve ayni payların ödeme yönteminin yanı sıra, zararları üstlenme borçlu gibi mali borçlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ayrıca, temsil edilen pay sahiplerinin şirket menfaatinin ve sırlarının korunmasında mali olmayan borçlarının yanı sıra, çoğunluğun kararlarına uyma gerekliliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
By researching the issue of the rights obligations of the shareholder in the joint-stock company. We used a comparison method between Syrian, Iraqi and Turkish legislation. The research focused in the first chapter on the follwing: Focusing on the shareholder's financial rights, such as: the right to cash and interest, then touching on the right to dispose of shares, then after that we study the preference right to subscribe to new shares, and share the company's assets upon liquidation. We also talked in the first chapter about the shareholder's non-financial rights, such as the right to be informed and take decisions to protect his rights by voting on decisions in the interest of the company. In second chapter: We discussed the shareholder's financial obligations, such as: fulfilling the value of the remaining shares of cash shares, as well as the way to pay in-kind shares in addition to the obligation to bear losses. The second chapter also focused on researching the non-financial obligations of the shareholders, which are represented in preserving the interest of the company and preserving its secrets, as well as the obligation to submit to the decisions of the majority.