Kadın konukevinden ayrılan kadınların ayrılış dinamikleri: Diyarbakır örneği
Dynamich of women leaving from women's goesthouse: Diyarbakır examle
- Tez No: 662390
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Konukevinden Ayrılış Nedenleri, Kadın Konukevi, Kadına Yönelik Şiddet, Reasons for leaving guesthouse, Women guesthouse, Violence against women
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmada çeşitli olumsuz nedenlerden (aile baskısı, şiddet, ekonomik yoksunluk, ölüm korkusu, gelecek kaygısı, çaresizlik vb.) dolayı kadın konukevine giden kadınların, sunulan tüm hizmet modellerine (Koruyucu- Önleyici Tedbirler, barınma, psikolojik, hukuki, tıbbi ve ekonomik destek, danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri, kreş hizmeti) rağmen, konukevinden niçin ayrıldıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında konukevinden ayrılan yirmi beş kadın ile görüşülüp nitel araştırma yaklaşımı kullanılmış ve derinlemesine görüşme türlerinden olan fenomenolojik desen seçilmiştir. Fenomenolojik desen kullanılarak elde edilen veriler defalarca okunulup anlam kümeleri çıkartılmış ve anlam kümlerinden de temalara ulaşılmıştır. Araştırma bulguları; 'fuhuşa sürüklenebilme kaygısı, konukevi çalışanlarına yönelik şikâyetler, psikiyatrik vakalarla birlikte yaşamanın zorlukları, iş bulunmamasının konukevinden ayrılışı hızlandırması, konukevinden ayrılışta fiziki koşulların etkisi ve çocukların okula gönderilmemesinin konukevinden ayrılışına etkisi' olarak 6 tema altında yorumlanmıştır. Bulgular yorumlandığında: Konukevlerinin fiziki koşullarının çocuklar ve kadınlar için elverişli olmadığı, çocukların okula gönderilmediği, konukevine raporlu olmayan psikiyatrik vakaların alındığı, psikiyatrik vakaların kadınlara ve özellikle çocuklara ciddi boyutta zarar vermesinden çekinildiği, kimi konukevi çalışanlarının davranışlarından rahatsız olunduğu, kadınlara iş imkânı sağlanmadığı ve konukevine kimi zaman fuhuş yapan kadınların mağdur rolünde gelip kadınları fuhuş yapmaları için kandırmaya çalıştıkları, fuhuş yapan kadınlardan korktukları için olayı konukevi idarecilerine anlatamadıkları ve bahsi geçen tüm bu durumlardan rahatsız olup konukevinden ayrıldıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it has been aimed to examine women who go to the guesthouses due to various negative reasons (family pressure, violence, economic deprivation, fear of death, anxiety for future and desperation etc.) and reasons for their leaving guesthouses despite all the service models offered (protective-preventive measures, accommodation, psychological, legal, medical, economic support, guidance, orientation, and nursery services). Twenty-five women who left the guest house were interviewed within the scope of the study and a qualitative research approach was used and the phenomenological pattern, which is one of the types of in-depth interviews, was selected. The data obtained using the phenomenological pattern were read many times and the sets of meanings were removed and themes were reached from the meanings. Research findings; It is interpreted under 6 themes as 'anxiety about being driven into prostitution, complaints against guest house employees, difficulties living with psychiatric cases, the lack of work accelerates the departure from the guest house, the impact of physical conditions on leaving the guest house and the effect of not sending children to school to leave the guest house'. When the findings are interpreted: it has been come to the conclusion that the physical conditions of the guesthouses are not favorable for children and women, children are not sent to school, psychiatric cases without a report were admitted to the guesthouse, psychiatric cases are afraid of serious harm to women and especially children, some guest house employees are disturbed by their behavior, women are not provided with job opportunities, and sometimes women who prostitution come to the guest house as victims and try to trick women into prostitution, they unable to tell the guest house administrators about the incident because they are afraid of prostitution women, and they are disturbed by all these situations and left the guest house.