Kadın konukevinde kalan eşinden şiddet görmüş kadınların boşanma sonrası beklentileri
Expectations of women exposing to violence from their spouses, staying in guesthose of woman after divorce
  1. Tez No: 562865
  2. Yazar: AYÇA GÖZÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Şiddet, Kadın Konukevi, Toplumsal Cinsiyet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kadına yönelik şiddet olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Geçmişte aile içerisinde gizli kalan, çok fazla bir yaptırım uygulanmayan, hatta kadın tarafından bile normalleştirilen kadına yönelik şiddet olgusu özellikle 1970'li yıllardan itibaren farklı bir boyut kazanmıştır. Bu dönemde kadın hareketleri, kadının eğitim seviyesinin yükselmesi, kadının toplumsal yaşam içerisinde yer almaya başlaması, demokratik ve teknolojik gelişmeler gibi birçok unsur toplumun özellikle de kadının bilinç düzeyinin gelişmesini sağlamıştır. Ulusal ve uluslararası ölçekte olumlu birçok gelişmeye rağmen kadına yönelik şiddet günümüzün önemli sorunlarından biridir. Aile içi şiddetin en önemli mağdurlarından biri kadındır. Aile içerisinde kadına yönelik şiddetin varlığı veya eşler açısından evlilik birlikteliğinin sürdürülemeyecek bir noktaya gelmesi sonucunda boşanma kaçınılmaz olmaktadır. Boşanma olgusu aile bireylerinin tamamını olumsuz yönde etkilemektedir. Boşanma sürecinde kadın psikolojik, sosyal, ekonomik birçok sorunla karşılaşmakta ve bu sorunlara çözüm üretmek zorunda kalmaktadır. Bu araştırmanın amacı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Ankara'da bulunan 4 kadın konukevinden birinde kalan eşlerinden şiddet görmüş kadınların; eşinden görmüş olduğu şiddet, boşanmaya nasıl karar verdiği, boşanma sonrasındaki beklentilerinin neler olduğunu belirlemeye yönelik yapılmıştır. Bu bağlamda araştırmacı tarafında geliştirilen ölçüm aracı 18.03.2019 – 21.05.2019 tarihleri arasında araştırma yapılmak istenen kurumlarda araştırmacı tarafından yüz yüze görüşmelerle doldurulmuştur. Toplam 35 kadınla görüşme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is as old as history of humanity. In the past, fact of violence against of women concealed in a family, non-sanctioned too much, even has been normalized by women acquiring a different dimension especially from the 1970s. In this period, many factors like women movements, developing level of women education, women starting to take part in social life, technological and democratic advancements have provided to improve society's and especially women's consciousness level. Violence against women is one of the important problems to day despite many positive developments on national and international scale. Women are the most important victims of family violence. The divorce is inevitable as a result of getting to an unsustainable point of the unity of marriage in terms of spousesor presence of violence against woman in families. The fact of divorce affects adversely all family members. Women face many of psychological ,social, economical problems in process of divorce and have to produce solutions to these problems. The aim of this research is to specify that how the women wholive at one of the four guesthouses for women in Ankara which are affiliated to the Ministry of Family, Labour and Social Services and have been exposed to the violence from their spouses, decided to divorce, the violence they have been subjected to and what their expectations are after the divorce. In this context, measurement tool developed by researcher has been filled with face-to-face interviews in institutions where I want to conduct a research, in between18.03.2019 - 21.05.2019 by researcher. Thirty-five women have been interviewed in total. KEY WORDS: Divorce, Violence, Guesthouse for Women, Social Gender.