Toplumsal cinsiyet rollerinin kadın gazetecilerin algı ve haber üretim pratiğine etkisi: Gaziantep ili örneği
The effect of gender roles on the perception and news production process of women journalists: The case of Gaziantep
- Tez No: 662436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİRAY YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Ataerkillik, Medya, Kadın, Gender, Patriarchy, Media, Woman
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması ataerkil değerler ve toplumsal cinsiyet kültürünün kadın gazetecileri nasıl etkilediğini anlamaya çalışmak ve mevcut ataerkil kültürün görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla yapılmıştır. Tezin bir diğer amacı ise eril bir yapıya sahip medya kuruluşları içinde toplumsal cinsiyet rollerinin kadın gazeteciler tarafından yeniden üretilip üretilmediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada Walby'nin Patriyarka Kuramı temel alınarak ataerkil değerleri inşa eden ve yeniden üreten mekanizmalar, feminizm, medya tartışmaları üzerinden değerlendirilmiştir. Bu çerçevede tezin örneklemi Gaziantep yerel medyada çalışan kadın gazetecilerden oluşmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada, On bir kadın medya çalışanıyla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma bulgularının sonuçlarına göre eril bir yapı içinde olan yerel medya kuruluşlarında çalışan kadın gazetecilerin toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldıkları görülmüştür. Görüşmecilerin verdiği cevaplar incelendiğinde toplumsal cinsiyet kültürünün ve rollerinin kadın gazeteciler tarafından yeniden üretildiği ve kadın gazetecilerin haber üretim pratiğine de yansıdığı anlaşılmıştır. Gaziantep yerel basının erkek egemen ve çoğunlukta bir yapıya sahip olduğu da sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study carried out in order to try to understand how patriarchal values and gender culture affect women journalists and to draw attention to the visibility of the existing patriarchal culture. Another aim of the thesis is to reveal whether gender roles are reproduced by women journalists in media organzations with a masculine structure. In the study, the mechanisms that construct and reproduce patriarchal values, based on Walby's Ptriarchy Theory are evaluated through feminism and media discussions. In this context, the sample of the thesis consists of women journalists working in Gaziantep local media. In the study using qualitative research method, in-depth interviews were conducted with eleven female media workers. According to the results of the findings, it was observed that female journalists working in local media organizations, which have a masculine sructure, were exposed to gender discrimination. When the responses of the interviews were examined, it was understood that gender culture and roles were reproduced by women journalists and reflected in the news production practice of women journalists. It is also among the results that Gaziantep local press has a male-dominated and majority structure.