The effect of goal based dynamic pricing and revenue management strategies on airline revenue efficiency: The impacts of dynamic pricing startegies and approaches for the case of Turkish Airlines
Hedef bazlı dinamik fiyatlandırma ve gelir yönetimi stratejilerinin havayolu gelirleri üzerindeki etkisi üzerine bir analiz
  1. Tez No: 662453
  2. Yazar: SENCAN TAŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DURSUN ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Taşımacılığı Sektörü, Karlılık Yönetimi, Gelir Yönetimi, Fiyatlama Stratejileri, Dinamik Fiyatlama, Havayolu Gelir Verimliliği, Airline Industry, Yield Management, Revenue Management, Pricing Strategies, Dynamic Pricing, Airline Revenue Efficiency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, değişen pazar koşulları ve ihtiyaçlar doğrultusunda havayolu işletmelerinde hedef bazlı dinamik fiyatlandırma kullanılarak, analitik değerlendirmeler sonucunda geliştirilen stratejiler aracılığı ile havayolu gelir verimliliğinin ne şekilde artırıldığı konusu araştırılmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'nin bayrak taşıyıcı havayolu Türk Havayolları gelir yönetimi uygulamaları incelenerek, gelir yönetimi fonksiyonları ve hedef bazlı dinamik fiyatlandırma stratejilerinin incelenerek uçuş gelirlerine etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca, dinamik fiyatlandırmanın hangi parametreler ışığında etkin kullanılması durumunda, gelir verimliliğinin artırdığı incelenmiştir. Havayolu işletmelerinin ürünü dikkate alındığında; tarife olarak tanımlanan, yolcu tarafında talep edilen saat için planlanan uçuştaki arz edilen toplam koltuk sayısı, satışa söz konu olan koltuk, ilgili destinasyonda( varış noktası) arz edilen toplam sezonluk kapasite, ilgili uçuş saatine olan talep yoğunluğu ve uçuşa kalan gün sayısı, belirlenen uçuş noktaları arasındaki uçuş sıklığı, ilgili destinasyonun karakteristik özellikleri, hedef pazardaki değişen dinamikler, mevsimsel değişiklikler dikkate alınarak, derin analizler sonucu oluşturulan RM strateji ve fiyatlandırma taktikleri incelenmiştir. Pazarın potansiyeli, ürün kalitesi ve pazarın ihtiyacını karşılayan ürün yelpazesinin genişliği, ticari stratejilerin zamanında uygulamaya alınması, pazar ekonomisini etkileyen kontrol edilebilir veya kontrol edilemeyen değişkenler, yolcuların seyahat etme ve satın alma alışkanlıkları ve hedef pazardaki rekabet koşullarına bağlı olarak dinamik fiyatlandırma gelir verimliliğini ve şirket karlılığını artırmada kullanılan önemli bir araçtır. Bu çalışmada yer alan veriler, Türk Hava Yollarında gelir yönetimi yaklaşımının en önemli enstrümanlarından dinamik fiyatlandırma aracının ticari hedefler doğrultusunda, gelir yönetimi parametrelerinin değişen pazar dinamiklerine göre derin analizler sonucu belirlenen strateji uygulamaları sonucu elde edilen ölçümlere göre sağlanmıştır. Türk Hava Yollarının iştiraklerinden, bölgesel taşımacılık yapan havayoluna ait veriler kullanılmıştır. Kullanılan veriler benzer özellikler gösteren 2 farklı hat gruplarının, belirli zaman aralığındaki uçuşlarının ortalama taşınan yolcu ve gelirlerin envanter değerlerinden oluşmaktadır. Veri tarihleri ilk hat grubu için 2019 yılının Kasım ve Aralık aylarını, ikinci hat grubu için ise 2020 yılının Ocak ve Şubat aylarını kapsamaktadır. Hat grupları belirlenirken uçuş süresi, haftalık uçuş sayısı, Pazar özellikleri, rekabet koşulları gibi kriterler göz önüne alınarak, homojen hat grupları oluşturulmasına özen gösterilmiştir. Tarih aralıkları belirlenirken de, özel talep ivmesinin olmadığı off-peak ( düşük talebin olduğu) sezon içerisinde, farklı özelliklere sahip olan hat gruplarının, farklı talep dönemlerindeki dinamik fiyatlandırma aracının Pazar koşullarına göre stratejik kullanımı sonucu gelir verimliğini artırma eğilimi ölçümlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, değişen koşullara bağlı geliştirilen parametreler ve taktiklere göre referans yılı sonuçlarının önceki yıllarda elde edilen sonuçlarla kıyaslanmıştır. Belirlenen hat grupları için ortalama tek yön satış ve gelir dağılımı değerleri geçen yıl sonuçlarından alınarak, referans yılı için sistem tarafından otomatik olarak uygulamaya alınmaktadır. (Gelir yönetimi sistemlerinin çalışma mantığı veri tarihçesini baz alarak, gelecek dönem için çalışma yapmasıdır). Kapasite dağılımı, geçen yıl gerçekleşen sonuçlar ve çeşitli analizler sonucunda her iki farklı hat grubu için dinamik fiyatlandırma skalası içerisine tanımlanan rezervasyon sınıfları arasında dağıtılmaktadır. Kapasite dağılımı referans yıl için, uçuşlar satışa açılmadan önce her uçuş bacağı için RMS tarafından ayarlanmaktadır. İlk tablolar seçilmiş olan hat gruplarının ortalama yön başına rezervasyon sınıfları arasındaki dağılımı ve bu dağılıma göre elde edilecek toplam doluluk ve geliri göstermektedir. Bu veriler, aynı tarih aralığındaki seçilmiş aynı hat gruplarının referans yılı için gerçekleşen sonuçları ile kıyaslanmıştır. Gerçekleşen değerlerin elde edilebilmesinde, kritik RM enstrümanlarının etkin bir şekilde analiz edilerek belirlenen RM taktiklerinin, belirlenen uçuş dönemi için ilgili hatlarda havayolunun bozulabilir nitelikteki ürünleri için, zamanında uygulamaya alınması ve dinamik fiyatlandırma aracının amaçlar doğrultusunda etkin kullanımı katkı sağlamaktadır. Analizde, her iki hat grubu içinde yer alan uçuşların satışa açılmadan önceki kapasite dağılımından elde edilecek ortalama uçuş hattı değerleri ile, dinamik fiyatlandırma avantajı kullanılarak uygulanan RM stratejileri sonucunda elde edilen sonuçlar kıyaslanarak, dinamik fiyatlandırmanın gelir verimliliğine etkisi ölçümlenmeye çalışılmıştır. Tüm analizler sonucunda, hedef bazlı dinamik fiyatlandırma, havayolu şirketlerine mevcut fiyat yapısını ve piyasa dinamiklerini bozmadan daha yüksek fiyattan satma olanağı sunması nedeniyle, aynı miktarda kaynaktan daha verimli sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate how to increase airline efficiency on revenue by using strategies developed as a result of analytical evaluations via implementing target-based dynamic pricing methods and tactics for airline perishable products in line with changing market conditions and needs. The main purpose of this study was to investigate airline revenue management functions and the impact of goal-based dynamic pricing on Turkish Airlines 'flight revenue efficiency by implementing revenue management strategies and tactics as a result of depth data analysis. While checking critical instruments of RM and taking essential commercial actions in time for focused market, observing positive effects of changes on revenue by applying advantages of dynamic pricing method. Considering the airline products, on the passenger side defined as tariff, the seat offered for the requested hour and relevant destinations, the total capacity supplied, the volume of demand, the number of days remaining to departure date on related segment, the frequency of flight for related destinations, the characteristics of the relevant routes, changing dynamics of focused market, seasonal revenue management strategies and pricing tools are used to increase efficiency of airline revenue and profitability depending on market potential, the quality of the products and products range in order to satisfying market needs, correct timing for applying the commercial strategies and tactics, economic conditions of market, passengers travel habits and purchasing behavior and competitive conditions in targeted market. The data for the study were obtained primarily from the measurements related to dynamic pricing to be provided from the revenue management practices implemented by Turkish Airlines' regional subsidiary airlines between November and December 2019 and January and February 2020, for some selected group of routes. The number of sales and revenue of previous year for selected segment group are implemented by the system for reference year. Capacity distributions made according to previous year booking figures after depth data analysis, among reservation classes defined into dynamic pricing scales. Before sales open for reference year flights, the seat allocation arranged by RMS. These expected average figures for selected group flight segments compared to final figures after implementing the reference year RM tactics and dynamic pricing strategies applied according to changing market dynamics while reading the RM critical instruments properly and implementing necessary RM actions in time in order to have efficient commercial results via putting into practice dynamic pricing advantage. The average one-way sales and income distribution values for the determined segment groups were taken from the results of the previous year and are automatically implemented by the system for the reference year. Capacity allocation is distributed among the reservation classes defined in the dynamic pricing scale for both different flights groups as a result of past year and various analyzes. The capacity distribution is adjusted by RMS for each flight leg before flights are released for reference year. The results showed that the distribution of the selected groups between the reservation classes per average direction and the total occupancy and income to be obtained according to this distribution. They were compared with the values of the selected segment groups in the same period of time for the reference year. Dynamic pricing advantages and timely implementation of the RM tactics determined by analyzing critical RM instruments effectively contribute to achieving the actual values. In the analysis, the effect of dynamic pricing on revenue efficiency was tried to measure by comparing the average values of selected flights segments to be obtained from the capacity distribution included both selected flight group before open to sale, and after applied RM strategies by using dynamic pricing advantages. As a result of all analysis, target based dynamic pricing provides to airlines having more efficient results from same amount of resource due to offering the airline companies ability to sell higher price without breaking current price structure and market dynamics.