Türkiye, Rusya, Kanada eğitim sistemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative analysis of the education systems of Turkey, Russia and Canada
  1. Tez No: 662479
  2. Yazar: ABDULVAHAP DERTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Eğitim Sistemleri, Türk Eğitim sistemi, Rus Eğitim Sistemi, Kanada Eğitim Sistemi, Comparative Education, Education Systems, Turkish Education system, Russian Education System, Canadian Education System
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Eğitim sistemleri ülkelerin gelecekleri için yaptıkları en önemli yatırımlardır ve çıktılarıyla ulusların geleceğine yön veren sistemlerdir. Günümüzde küreselleşmeyle birlikte bilgi çağının yaşanmaya başlaması dünyayı küçük bir köy haline gelmiştir. Yaşanan gelişmeler uluslara, eğitim sistemleri için daha iyiyi aramalarını zaruri kılmaktadır. Bu bağlamda iyiyi arama çabasında karşılaştırmalı eğitimden faydalanmak elzem hale gelmektedir. Araştırmamızda Türk eğitim sistemini, Rusya ve Kanada ile mukayese ederek, bu ülkelerin eğitim sistemlerindeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada Türk Eğitim Sisteminin Rus ve Kanada Eğitim Sistemleriyle amaçları, genel durumu, okul yönetim yapıları, eğitim-öğretim süreçleri ve okul kademelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yöntemini kullanmaktaki gaye eğitim sistemlerindeki mevcut durumu betimlemektir. Çalışmada karşılaştırmalı eğitim araştırmalarında yapılan yaklaşımlardan yatay yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre; Türk Eğitim Sisteminin Rus ve Kanada Eğitim sistemlerine oranla çok daha merkeziyetçi ve bürokratik yapıda olduğu saptanmıştır. Türk eğitim sisteminde tüm yetkilerin merkezde toplanmasına karşın sorumlulukların okul müdürlerine verildiği, söz konusu diğer ülkelerde ise yerel ihtiyaçlar, bölgesel farklılıklar düşünülerek merkeziyetçi yapının aksine her bölgenin ve her okulun kendi ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve öğretim hedeflerini belirlemelerine olanak sağlanmıştır. Araştırmamızdan edinilen sonuçlara göre; karşılaştırmalı eğitimden faydalanılırken ülkelerin eğitim sistemleri her boyutuyla karşılaştırılmalı lakin bir ülkede başarılı olan eğitim sisteminin, başka bir ülkede de başarılı olacağı yanılgısına düşülmemelidir. Araştırmamızdan hareketle uygulayıcıların eğitim sistemlerini belirlerken ya da güncellerken kendi yerel ihtiyaçlarını göz ardı etmemelidirler. Özellikle kültürlerini, değerlerini, geçmişin izlerini eğitim sisteminin merkezine almaları önemlidir. Araştırmamıza konu olan üç ülkenin eğitim sistemlerinden uluslararası sınavlarda en başarılı olan ülke Kanada'dır. Kanada eğitim sisteminin en dikkat çekici özelliği bölgesel farklılıklara önem vererek eyaletlere geniş yetkiler vermesi, hatta bazen öğretim programlarında okullardan okullara farklılıklar göstermesidir.
Özet (Çeviri)
Education systems are the most important investments countries make for their future. Education systems are the systems that shape the future of nations with their outputs. Today, with the age of globalization and information, the world has become a small village. These issues have made it necessary for nations to always seek the better in their education systems. It has become essential to benefit from comparative education in the search for the best. In our research, it is aimed to compare our education system with different countries and its different dimensions. It is thought that our study carried out in this direction will contribute to the literature. In the study, it was aimed to compare the Turkish Education System with the Russian and Canadian Education Systems with the main lines of the purpose, content, education-teaching processes. The method of document analysis was used in the study, so it was aimed to describe an existing situation as it is. The horizontal approach, one of the approaches made in comparative education research, was used in the study. According to the findings obtained in the study, it was determined that the Turkish Education System is much more centralized and bureaucratic than the Russian and Canadian Education systems. In the Turkish education system, although all the authorities are concentrated in the centre, the responsibilities are given to the school principals, and in the other countries in question, contrary to the centralist structure, considering the local needs and regional differences, each region and each school has been given the opportunity to determine their education and training objectives in line with their own needs. According to the findings obtained from our research, while using Comparative education, the education systems of the countries should be compared with all dimensions, but one should not be mistaken that the education system that is successful in one country will also be successful in another. Countries should pay attention to regional and local needs while determining their education systems, countries should determine their culture, regional differences and most importantly their values while determining the goals of their education systems. It is thought that education systems, which are organized by prioritizing culture and values, will be more permanent and more successful. Among the education systems of the three countries subject to our study, Canada is the most successful country in international exams. The most striking feature of the Canadian education system is that it gave wide powers to the states by giving importance to regional differences, and sometimes there were differences in education programs from schools to schools.