Marka kimliğinin revizyon nedenlerinin ve logo tasarım sürecinin incelenmesi: Atıştırmalık grubu cips ürünleri
Revision reasons of brand identity and logo design process: Snagging group chips products
  1. Tez No: 662494
  2. Yazar: RABİA BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MUTAF BÜYÜKARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Atıştırmalık Grubu, Cips, Marka, Revizyon, Kimlik, Snack Group, Chips, Brand, Revision, Identity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Gerçekleştirilen bu araştırma ile atıştırmalık grubu cips ürünlerinin ilk piyasaya sürüldüğü dönemlerden bu zamana kadar ambalaj ve logolarında yaşanan değişimler incelenmiştir. Atıştırmalık grubu cips ürünlerinin devamlı olarak logolarının ve ambalajlarının döneme ayak uydurabilmek amacı ile revize edildiği anlaşılmaktadır. Bu araştırma ile tüketicilerin cips tercihlerinde logo, marka ve ambalajın etkisi öğrenilmek istenmektedir. Araştırmada cips markalarından Lay's, Doritos, Pringles ve Cipso markaları incelenmiştir. Bu markaların geçmişten günümüze logo ve ambalaj revizyonları ele alınmıştır. Ancak araştırmayı destekleyebilmek amacı ile tüketicilerin gözünde atıştırmalık grubu cips ürünlerinin ambalaj ve logolarının satın almalarını etkileyip etkilemediklerinin araştırılması ile gerçekleştirilen taramanın desteklenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma evreni olarak İstanbul Anadolu Yakasında yaşayan ve 18 yaşından büyük katılımcılar tercih edilmiştir. İstanbul Anadolu Yakasının nüfusunun elde edilen bilgilerden hareketle 5.300.000 kişi olduğu öğrenilmiştir. 18 yaşından büyük katılımcılar evreni oluşturduğundan 1.300.000 kişi çıkartılarak asıl evren olan 4.000.000 sayısına ulaşılmıştır. Örneklemin tespitinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. İstanbul Anadolu Yakasında yaşayan ve belirlenmiş olan örnekleme yöntemine uygun olarak 1.000 kişiye anket formu on-line olarak iletilmiştir. Geri gelen cevaplar değerlendirildiğinde araştırmaya uygun olan 499 verinin olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple araştırmanın örneklemini 499 kişi oluşturmaktadır. Bu örneklem evreni temsil gücüne sahiptir. Araştırmada kullanılmak istenen anket formu toplamda 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların kişisel bilgilerini ölçmeye yönelik 5 soru yer almaktadır. Anket formunun ikinci bölümde ise cips tercihlerini etkileyen hususların tespit edilebilmesine yönelik hazırlanmış olan 9 soru yer almaktadır. Anket formunun ikinci bölümünde yer alan ifadeler konuda uzman olan kişiler ile yapılan görüşmeler sonucunda şekillendirilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan veriler ile çeşitli grafikler oluşturulmuş ve grafiklerden hareketle katılımcıların kişisel bilgileri ile atıştırmalık grubu cips tercihlerini etkileyen hususlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmaların yapılmasında frekans ve yüzde değerlerinden faydalanılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında katılımcıların kişisel bilgileri ile cips tercihleri arasındaki farklılıkları belirleyebilmek için t-testi ve Anova testinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda atıştırmalık grubu cips tercihlerinde logo ve ambalaja önem veriliyor sonucuna ulaşılmış olsa da tüketicilerin çoğunlukla tercihlerini fiyatın belirlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, the changes in packaging and logos from the times when snack group chips products were first introduced to the market were examined. It is understood that the logos and packages of the snack group chips products are constantly revised in order to keep up with the period. With this research, it is aimed to learn the effect of logo, brand and packaging on consumers' chips preferences. In the research, chips brands Lay's, Doritos, Pringles and Cipso were examined. Logo and packaging revisions of these brands from the past to the present are discussed. However, in order to support the research, it is aimed to support the screening by investigating whether the packaging and logos of snack group chips products affect their purchases in the eyes of consumers. Participants living in the Anatolian Side of Istanbul and older than 18 years old were chosen as the research population. Based on the information obtained, it has been learned that the population of the Anatolian Side of Istanbul is 5.300.000 people. Since the participants over the age of 18 make up the universe, 1,300,000 people have been removed and the number 4,000,000 has been reached, which is the original universe. Simple random sampling method was used to determine the sample. In accordance with the sampling method determined and living in the Anatolian Side of Istanbul, a questionnaire form was delivered to 1,000 people online. When the returned answers were evaluated, it was determined that there were 499 data suitable for the research. For this reason, the sample of the study consists of 499 people. This sample has the power to represent the universe. The questionnaire form to be used in the study consists of 2 parts in total. In the first part, there are 5 questions to measure the personal information of the participants. In the second part of the questionnaire form, there are 9 questions prepared to determine the issues affecting chips preferences. Statements in the second part of the questionnaire form were shaped as a result of interviews with experts in the field. Various charts were created with the data collected within the scope of the research, and based on the graphs, the personal information of the participants and the factors affecting the snack group chips preferences were compared. Frequency and percentage values were used for comparisons. In addition, t-test and Anova test were used to determine the differences between the personal information of the participants and their chips preferences. As a result of the research, it was concluded that logo and packaging are given importance in snack group chips preferences, but it is concluded that the price determines the preferences of the consumers.