Türk hukukunda terörizmin finansmanının incelenmesi
Analysis of financing of terrorism in Turkish law
  1. Tez No: 662499
  2. Yazar: RAWNAQ ZANULABDEEN NAYYEF NAYYEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terörizmin Finansmanı, Yasal Kaynak, Yasadışı Kaynak, Terrorism, Financing of Terrorism, Legal Source, Illegal Source
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Terörizm insanlık tarihi açısından çok büyük kayıplara yol açan ve toplumdaki kişiler arasında ürkü ve dehşetin ana sebeplerinden biri olarak belirmektedir. Terör ve terörizm yıllardır ülkelerin baş etmesi gereken sorunların başında gelmektedir. Terör veya terörizmi besleyen ana neden sürekli ve sınırsız olarak para akışının sağlanmasıdır. Terör unsurlarına para akışı gerek yasal gerekse yasadışı olarak sürekli sağlanmakta ve bunun sonucunda terör unsurları ulusal alanın dışında uluslararası camiada aktif eylemlerini sürdürmek ve devletleri terörle mücadele bakımından zora düşürmektedir. Mali kaynaklardan yoksun bir terör örgütünün varlığının devamı imkânsızdır. Terörist unsurlarına aktarılan paraların miktarları ne kadar sürekli ve yüksekse eylemin etkisi bir o kadar da yankı uyandırır. Terör örgütleriyle mücadelede en etkili yöntem terörün mali kaynaklarının kurutulmasıdır. Bu bağlamda hukuksal açıdan teröre sağlanan finansın devletlerin iç hukuklarında suç olarak düzenlenmeye gidilmesi gerekmektedir. Özellikle 11 Eylül terör saldırısından sonra terörün finanse edilmesinin ağır kayıplarını yaşayan ülkeler düzenlemelere giderek önleme çabalarına girişmişlerdir. Anılan suç devletler açısından yeni karşılaşılan bir suç tipidir bunun sonucunda 9 Aralık 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan“Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme'nin taraf devletlerce imzalanması ile birlikte devletler iç hukuklarında terörizmin finansmanını suç düzenlenmiş ve bağımsız bir suç iç hukukta yerini almıştır. Ülkemiz açısından terörizmin finansmanı suçu ilk defa 29.06.2006 tarihli ve 5532 sayılı Kanunun 7. Maddesi ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun mülga 8. Maddesi ile hukuk sistemimizde yer almıştır. Daha sonra 6415 sayılı ”Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" ile terörizmin finansmanı suçu yürürlüğe girmiştir. Yüksek lisans tezimin konusu Türk hukukunda terörizmin finansmanının incelenmesi ve önleyici özelliklerinin ele alınması oluşturmaktadır. Çalışmada, terör ve terörizmin tanımlamalarına yer verilmiş, çeşitleri, nedenleri ile amaçları ele alınmaktadır. Terörizmin finansmanı kavramı, terörün finans kaynakları, transfer yöntemleri ile terörizmin finansmanı ile kara para aklama yöntemleri arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Anılan suçun önlenmesi amacıyla yapılan uluslararası düzenlemelere yer verilmiş ve Türk hukukundaki yeri incelenmiştir. Çalışmadaki amaç terörle mücadelenin yalnızca silahlı mücadeleyle sınırlı kalmayıp terörün büyümesindeki asıl vazifeyi gören finansmanının engellenmesinin gerekliliği üzerinde durulmuş olup hukuksal ve mali alt yapıyla desteklenmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Terrorism appears to be one of the main causes of fright and horror among people in the society, causing great losses in terms of human history. Terrorism and terrorism have been among the primary problems that countries have to deal with for years. The main reason that feeds terrorism or terrorism is to ensure continuous and unlimited money flow. The flow of money to terrorists is constantly provided, both legally and illegally, and as a result, terrorists make it difficult for them to continue their active actions in the international community outside the national area and to fight states against terrorism. It is impossible to continue the existence of a terrorist organization without financial resources. The more constant and high the amount of money transferred to terrorist elements, the more echoing of the action. The most effective method in the fight against terrorist organizations is to dry the financial resources of terrorism. In this context, finance provided to terrorism should be regulated as a crime in the domestic law of the states. Countries that experienced the heavy losses of financing terrorism especially after the September 11 terrorist attack went to regulations and prevented them. This crime is a new type of crime encountered for states. As a result, with the signing of the“International Convention on the Prevention of Financing of Terrorism Financing”signed by the States Parties on 9 December 1999, the crime of financing terrorism in domestic law was regulated and an independent crime took its place in domestic law. For our country, the crime of financing terrorism was included in our legal system for the first time with Article 7 of the Law No. 5532 dated 29.06.2006 and the abolished Article 8 of the Anti-Terror Law No. 3713. Later, with the Law No. 6415 on the Prevention of Financing of Terrorism, the crime of financing of terrorism entered into force. The subject of my master's thesis is to examine the financing of terrorism in Turkish law and to consider its preventive features. In the study, definitions of terrorism and terrorism are included, their types, reasons and purposes are discussed. The concept of financing terrorism, financial sources of terrorism, transfer methods and the relationship between financing of terrorism and money laundering methods are mentioned. International regulations made to prevent the said crime are included and their place in Turkish law is examined.