Yalın yönetim uygulamalarının Türkiye'de uygulanabilirliği ve konuyla ilgili uzman görüşlerinin değerlendirilmesi
Applicability of management practices in Turkey and evaluation of expert opinions on the subject
- Tez No: 662513
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Yönetimi, Yalın, Yalın Yönetim, Yalın Araçlar, Health, Health Management, Lean, Lean Management, Lean Tools
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye ve dünya genelinde artan rekabet yüksekliğinden dolayı sağlık kurumlarının ayakta kalabilmesi için yapılan hizmet sunumundaki verimliği arttırması gerekmektedir. Yapılacak olan hizmet sunumunda genel anlamda kaynakların sınırlı olması nedeniyle hizmet sunumunda israfların önlenmesi, maliyetlerin azaltılması ve süreç genelinde ekonomik iyileşme sağlanmalıdır. Yalın yönetim felsefesinin, sağlık kurumları ve çalışanları genelinde benimsenmesi için devlet tarafından kamu spotları oluşturulmalı, duyuruların yapılarak kişilere benimsetilmesi ve gerekli eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Sağlık alanında görevli bulunan idari ve tıbbi yöneticiden başlanarak görevlilere kadar tüm çalışanların aktif olarak sahada çalışmaları kendi ekiplerini kurmaları sağlanmalıdır. Yalın yönetim uygulamasının yapıldığı tüm kurumların, yalın yönetim araçlarından faydalanarak her süreç ve olayda gerekli düzeltmeleri yapmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, akademisyen olarak 5 kişi ve yönetici olarak 10 kişiden yararlanılmıştır. Katılımcılar akademisyen olarak sağlık yönetimi alanında görev alanlar içerisinden, yöneticiler ise yalın yönetim felsefesinin uygulandığı sağlık kurumlarından tercih edilmiştir. Görüşme yapılan kişilere, yalın yönetime ihtiyaç duyulma nedenleri, sağlık sektörü ile diğer sektörlerdeki uygulanabilirlik farkları, uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenler, faydalanılan araçlar, öncelik verilmesi gerekenler ve son olarak Türkiye' de yalın yönetim uygulamalarında başarılı olmak için katılımcılardan öneriler alınmıştır. Genel olarak uzmanlardan alınan görüşler doğrultusunda, yalın yönetim uygulamasında Türkiye geneli gerekli olan kamu spotları ile birlikte eğitimlerin verilerek kişilere benimsetilmesi gerekmektedir. Yalın yönetim uygulama süreçlerinde sahada aktif olarak çalışılmalı, alınan kararlarda herkesin katılması, sorunların köküne inerek hareket etmeleri gerekmektedir. Yapılan düzenli çalışmalar sonucu israfların önlenerek, maliyetlerin düşürülmesi gözlemlenecek olup sağlık sektöründe verimlilik artış gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing level of competition in Turkey and around the world, health institutions need to increase the efficiency of service delivery in order to survive. Due to the limited resources in the service provision in general, the service provision should be prevented from wasting, cost reduction and economic improvement throughout the process. In order for the lean management philosophy to be adopted across health institutions and employees, public spots should be created by the state, announcements should be made and people should be adopted and the necessary training should be given. All employees, starting with the administrative and medical manager who are in charge in the field of health, must actively work in the field to establish their own teams. All institutions that implement lean management should make the necessary corrections in every process and event by using lean management tools. In this study, 5 people as academicians and 10 people as managers were used. Participants were preferred among those who worked in the field of Health Management as academics, and managers were preferred from health institutions where the philosophy of lean management was applied. The interviewed people, the reasons for the need for Lean Management in the health sector and other sectors of the differences in applicability during the application to be considered, utilized vehicles, should be given priority, and finally suggestions were taken from the participants to be successful in lean management practices in Turkey. In general, based on feedback received from the experts, given the necessary training with the general public spotlight in Turkey in lean management practices should be adopted to people. In lean management implementation processes, it is necessary to work actively in the field, everyone should participate in the decisions taken and act by getting to the root of the problems. As a result of regular studies, waste will be prevented and costs will be reduced, and productivity will increase in the health sector.