İlkokula devam eden Suriyeli öğrencilerin saldırganlık davranış düzeyleri ve nedenlerine ilişkin öğretmen algılarının incelenmesi
Investigation of teacher perceptions related to Syrian primary school student's aggression behavior's levels and causes of these behaviors
- Tez No: 662512
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, saldırgan davranışlar, Suriyeli öğrenciler, ilkokul, Aggression, aggressive behavior, Syrian students, primary school
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ilkokullardaki Suriyeli öğrenciler arasında saldırgan davranışların yaygınlık düzeylerini ve nedenlerini öğretmen algılarına göre incelemektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için, nicel araştırma yöntemlerinden anlık tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2018–2019 eğitim-öğretim yılında Mersin İl Merkez İlkokullarına devam eden Suriyeli öğrenciler oluşturmuştur. Öğrenciler, Türkçeyi çok iyi bilmedikleri için veriler öğrenciler aracılığıyla değil, öğretmenler aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, geliştirilen anket aracılığıyla; bu anketi doldurmayı kabul eden 94 ilkokul öğretmeninin kendi sınıfında bulunan Suriyeli öğrencileri değerlendirmeleri yoluyla elde edilmiştir. Sonuçta araştırmanın örneklemini öğretmenlerin anket doldurduğu toplam 678 Suriyeli ilkokul öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak literatürden yararlanarak geliştirilen dört boyutlu“Saldırgan Davranış Anketi”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket istatistik programı kullanarak frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Çalışmanın sonunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: Saldırgan davranışların her türünde 'Genellikle' ve 'Her zaman' seçeneklerinde Suriyeli öğrencilerin sayısının çok düşük olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre erkek öğrencilerin tüm saldırganlık türlerinde 'Genellikle' ve 'Her zaman' seçeneklerindeki oranları kız öğrencilerden daha yüksek çıkmıştır. Sınıf düzeyine göre saldırgan davranışlar, en çok 2. ve 3. sınıf öğrencilerinde gözlenmiştir. Annenin hayatta olma durumuna göre ise, az bir oranda da olsa tüm saldırganlık türlerinde annesi hayatta olan öğrencilerin annesi hayatta olmayan öğrencilere göre daha fazla saldırganlık davranışı sergilediği saptanmıştır. Babanın hayatta olma durumuna göre ise, genel olarak babası hayatta olan öğrencilerin oranı çoğu saldırgan davranışlarda babası hayatta olmayan öğrencilere göre daha yüksek olduğu söylenebilir. Öğrencilerin kardeş sayısına göre genel olarak kardeşi olmayan ve 3-4 kardeşi olan öğrencilerin saldırgan davranış düzeylerinin diğer öğrencilere göre daha yüksek oldukları söylenebilir. Türkçe dil düzeyine göre ise, Türkçe dil düzeyi düşük ve orta olan öğrencilerin saldırgan davranış düzeylerinin, diğer öğrencilere göre daha yüksek olduğu söylenebilir. Çoğu öğretmen görüşlerine göre (%55.3'ü), ilkokullardaki Suriyeli öğrenciler arasında saldırgan davranışların yaygınlık durumunu en iyi yansıtan ifade olarak“Yaygın bir davranış olarak görülmektedir”ifadesidir. Ayrıca öğretmenlerin üçte biri (% 36.2'si), diğer nedenler arasından travma, amaçsızlık ve umutsuzluk gibi psikolojik nedenlerin, ilkokullardaki Suriyeli öğrenciler arasında saldırgan davranışların en önemli nedeni olduğunu bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The general purpose of the conducted study is to examine the commonness and causes of aggressive behaviors among Syrian students in primary schools through teachers' perceptions. In order to reach this aim, survey model, a quantitative research method, was used. The universe of the study was composed of Syrian students attending to the primary Schools in Mersin city center in the 2018-2019 academic year. Since the students do not know Turkish well enough, the data was collected through their teachers using a questionnaire. The data collection tool, four-dimensional“Aggressive Behavior Questionnaire”, was developed by the researcher after a literature review. The perceptions of 94 primary school teachers who accepted to fill out the questionnaire about their Syrian students were included in the data set. In the end, the sample of the study was consisted of 678 Syrian primary school students whose teachers filled out the questionnaire. The analysis of the obtained data was done using frequencies and percentages which were calculated with SPSS 22.0 statistics software. At the end of the study it was found that the percentages of Syrian students who display“generally”and“always”aggressive behaviors were very low. Percentages of male students who show“generally”and“always”aggressive behaviors were higher than female students' percentages. Aggressive behaviors were observed more in the 2nd and 3rd grade students. It was also found that students whose mothers are alive displayed more aggressive behaviors in all of aggression types than students whose mothers are not alive. On the other hand, the percentage of students who show aggressive behaviors was higher in the father-alive group than the father-not alive group. Regarding the number of siblings, the students who do not have any siblings or the ones who have 3-4 siblings generally had higher aggressive behavior levels than other students. In addition, regarding the Turkish language level, the students with low and medium Turkish language level have higher aggressive behavior levels than other students. According to the opinions of more than half of the teachers (55.3%),“seen as a common behavior”can be stated as the most suitable expression that best reflects the commonness of aggressive behaviors among Syrian students in primary schools. Regarding the main reasons of aggressive behaviors among Syrian students in primary schools, one third of the teachers (36.2%) reported psychological reasons such as trauma, aimlessness and hopelessness.