Kullanıcı odaklı tasarım ve çömlekçi tornası: Taşınabilir mini çömlekçi tornası üzerine bir tasarım çalışması
User centered design and pottery wheel: A design study on the portable mini pottery wheel
- Tez No: 662557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN CURAOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mini çömlekçi tornası, Seramik, Sanat, Mini Potterywheel, Ceramic, Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Seramik, insanoğlunun varoluşundan beri yaşamın her alanında yer alan önemli bir malzeme olmuştur. Farklı şekillerde kullanılan seramik bazen günlük kullanım eşyası olarak bazense sanatsal ifade aracı olarak kullanılmıştır. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan el aletleri ve çömlekçi tornası çeşitleri bu malzemenin nasıl şekillendirildiği hakkında tarihe ışık tutmaktadır. Çömlekçi tornalarının ilk örnekleri kil, taş ve ağaçtan yapılmıştır. Elle döndürülen farklı boyutlardaki tablalara sahip tornalardır. Ardından değişime uğrayarak ayakla döndülen torna örneklerine geçilmiştir. Günümüzde ise motorla döndürelen tornalar kullanılmaktadır. Teknolojiye paralel çömlekçi torna tipleri de gelişip değişmiştir.İlk örneklerden yola çıkılarak günümüze kadar gelen değişim süreci izlenmiştir. Bu doğrultuda kullanıcı odaklı ve teknoloji tabanlı taşınabilir mini çömlekçi tornası tasarlanması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında yapılan literatür ve ön araştırmalar sonucunda piyasadaki çömlekçi tornalarında üreticilerin üründe tasarım parametrelerini yeterli olarak göz önünde bulundurmadıkları tespit edilmiştir. Kullanıcı beklentilerini karşılayabilecek beklentilere cevap vermek amacıyla kullanıcı odaklı görüşmeler yapılarak tasarım parametreleri belirlenmiştir. Kullanıcı odaklı parametreler yardımı ile yaratıcı süreç desteklenmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmada kullanıcı gereksinimlerini karşılayabilen, tasarım parametrelerini içinde barındıran, üretim kalitesini arttırmaya katkı sağlayabilecek özelliklerde kullanıcı odaklı ve teknoloji tabanlı mini çömlekçi tornası üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramics have been an important material involved in all aspects of his life since the existence of mankind. Ceramics used in different ways as they were sometimes used as everyday use items, and sometimes as a means of artistic expression. Hand tools and Potter's lathe varieties uncovered during archaeological excavations shed light on the history of how this material was shaped. The first examples of Potter's lathes were made of clay, stone and wood. They were Hand-Rotated lathes with different sizes of tables. After that, the lathe samples were changed and turned by the foot. At the present time lathes are used that are rotated by the engine. Parallel to the technology, Potter lathe types have also evolved and changed. Based upon the first examples, the process of change that has come to the present day has been followed. In this direction, it is aimed to design a portable mini Potter lathe based on user-oriented and technology. As a result of the literature and preliminary research conducted within the scope of the research, it was found that manufacturers in Potter lathes on the market do not adequately consider the design parameters of the product. Design parameters were determined by conducting user-oriented interviews in order to respond to expectations that may meet user expectations. The creative process was supported with the help of user-oriented parameters. In this context, a user-oriented and technology-based mini Potter lathe has been produced that can meet user requirements, contain design parameters and contribute to improve production quality.