Suç sosyolojisinde etiketleme teorisi ve devletin etiketlemedeki yeri
Labeling theory in criminal sociology and the place of state in labeling
- Tez No: 662618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Etiketleme Teorisi, Devlet, Birey, Toplum, Crime, Labeling Theory, State, Individual, Society
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada suç sosyolojisindeki etiketleme teorisinden hareketle devletin etiketlemedeki öneminin ne olduğunu ve etiketlemenin neden ve sonuçlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Devlet kurumlarında etiketlemenin topluma nasıl etki ettiğini incelemek amacıyla örneklem grubu olarak farklı devlet kurumlarında çalışan 70 çalışan (53 polis ve 17 öğretmen), daha önce suç işlemiş ve gözaltına alınmış 11 suçlu, hastanede yatan 14 hasta ve camide ibadet eden bireylerden 5 kişi olmak üzere toplam 100 adet kadın-erkek karışık birey grupları belirlenmiştir. Katılımcı gözlem ve derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak elde edilen veriler analiz edilerek çözümlenmiştir. Devlet kurumlarında çalışan insanların suç işleyen bireyleri nasıl etiketlediği, etiketlenen bireylerin yaşadığı zorluklar ve bu etiketlemenin topluma yansıyan zararları incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular, devlet kurumlarında çalışan bireylerin suç işleyen bireyleri etiketlediği gibi kendi içinde de hiyerarşik olarak birbirlerini etiketleyip dışladığını göstermiştir. Ayrıca etiketlemenin en önemli sebepleri“bireyin karakteristik özellikleri”ve“yaşanan çevrenin bazı kurallarının bireyin sosyal durumuna ters düşmesi”olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the importance of the state in labeling and the reasons and consequences of labeling, based on the labeling theory in crime sociology. Mixed male and female individual groups were determined in order to examine how labeling in state institutions affects society, the sample group consists of 70 employees (53 police and 17 teachers) working in different state institutions, 11 criminals detained for committing crimes, 14 hospitalized patients and 5 individuals who worship in the mosque. The data obtained using participant observation and in-depth interview technique were analyzed and resolved. How people working in state institutions label individuals who commit crimes, the difficulties experienced by the individuals who are labeled, and the damages of this labeling on the society are examined. The findings obtained in this study showed that individuals working in state institutions label and exclude each other in a hierarchical manner as well as labeling individuals who commit crimes. In addition, it has been determined that the most important reasons for labeling are“characteristics of the individual”and“the contradiction of some rules of the living environment to the social state of the individual”.