The importance and role of political parties in the process of re-building the regime and the state in Libya after 2011. 'political cultural approach
2011 sonrası libya'da rejim ve devletin yeniden inşa edilmesi sürecinde siyasi partilerin önemi ve rolü
  1. Tez No: 662712
  2. Yazar: KHALED B ELMBROK ELHARARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, Siyasi Parti, Siyasi Kültür, Demokrasi, Demokratikleşme, Libya, Political Party, Political Culture, Democracy, Democratization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Libya'daki ampirik çalışmalar, siyasi rejimler ve sosyal çevre ile ilgili çeşitli koşullar nedeniyle, özellikle siyasi konularla ilgili çok nadirdir. Ancak bu çalışma, 2011 sonrası Libya'da siyasi partilere ilişkin tutumlar ile siyasi kültürlerinin içeriğini ve rollerini, devlet ve rejimi yeniden inşa aşamasındaki önemini araştırmaya dayalı, 2018'in sonlarında ve 2019'un bir bölümünde Libya'daki 300 Libyalı insan arasında gerçekleştirilen anket araştırmasına dayanmaktadır. Çalışma hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerini birleştirmiştir. Seçilen nicel yöntem, amaçlı bir örneklem aracılığıyla 300 katılımcıyı kapsayan bir ankete dayalı bir araştırmadır. Nitel yöntem ise, ilgili kavramların teorik kökenlerine ilişkin çalışmanın diğer bölümlerini ele almak ve Libya'nın modern tarihi boyunca tarafların durumunu izlemek için kullanılmıştır. Anket sonuçları, istatistiksel göstergelerin ve değişkenler arasındaki ilişkilerin Libyalıların gelecekteki rejim inşasında siyasi partilere fazla güvenmediklerini gösterdiğini ortaya çıkarmak için SPSS uygulaması kullanılarak istatistiksel analize tabi tutuldu ve konulan hipotezi kanıtlayan şeyi ifade etmiştir. Ayrıca bulgular, Libyalıların siyasi kültürünün sarsıntılı, istikrarsız, sağlam bir tipte görünmediğini göstermiştir ve Libya, Libya'daki siyasi kaos durumunu, siyasi partiler ve Libya meselelerine dış müdahalelerle beslenen gruplar arasındaki çatışmaya bağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Empirical studies of political issues in Libya have been very rare, due to several circumstances relevant to political regimes and the social environment. This study is survey research carried out in 2018 and 2019 among 300 Libyans throughout Libya. It investigates the content of their political culture through the attitude towards political parties and their role, significance in rebuilding the state and the regime in Libya after 2011. The study has combined quantitative and qualitative research methods. The quantitative method chosen was a questionnaire that covers 300 respondents through a purposive sample. The results were subjected to statistical analysis using the SPSS application to show that the statistical indicators indicate that Libyans do not rely on political parties to play an important role in the future building of Libya. Also, the findings showed that Libyans political culture appears to be of a shaky and unstable type and that Libyans attribute the state of political chaos in their country to the conflict between political parties and groups as fed by external interventions. The quantitative approach results proved the hypothesis that has been put forward. The qualitative method was used for defining the other parts of the study that related to the theoretical roots of the relevant concepts, as well as tracking the position of political parties across the modern history of Libya.