Kazak şairi meşhur Jüsip Köpeyulı'nın eserlerinde klasik Türk edebiyatı motifleri
Classic Turkish ottoman poetry motifs in the works of kazakh poet mashur Jusup Kopeyulı
- Tez No: 662736
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Modern (Yazılı) Kazak Edebiyatı, Meşhur Jüsip Köpeyulı, Edebî etkileşim, Classical Turkish Literature, Modern (Written) Kazakh Literature, Kazakh poet Meshur Jusip Kopeyulı, Literary interaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1125
Özet
Şair Meşhur Jüsip Köpeyulı 1858-1931 yılları arasında yaşamış Kazak mutasavvıf şairlerinden biridir. Bu çalışma, bir giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şairin edebî kişiliğine kısaca değinilerek onun hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde Meşhur Jüsip Köpeyulı'nın hayatı, eğitimi, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş; Kazak Modern Edebiyatına katkısı ve etkilerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, şairin manzum ve mensur eserlerinin bazıları incelenerek Klasik Türk Edebiyatı motifleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Diğer bölümlerde şairin eserlerinde yer alan edebî mazmunlar, edebî türler ve edebî sanatlar incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise 'harf çeviri sistemini' içeren“Ek”bölümü ile birlikte“Sonuç”ve“Kaynakça”bölümleri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Kazakh poet Meshur Jusip Kopeyulı is one of the Kazakh İslam mystic poet who lived between 1858-1931. This study consists of an introduction and five chapters. In the introduction part, the literary personality of the poet is briefly mentioned and the writings about him are included. Information about his life, education, literary personality and his works were given in the first part. Moreover his contribution and effects to Kazakh Written Literature were mentioned. In the second part, some of the poet's poetry and prose works were examined and the classical Turkish Literature motifs were tried to be determined. In other chapters, literary texts, literary genres and literary arts in the poet's works have been examined. At the end of the study,“Appendices”with transliteration system, and“Conclusion”and“Bibliography”sections were included.