Kastamonu peyzajında kullanılan bazı türlerin odunlarında lif ve yapraklarında stoma özellikleri
Fi̇ber of woods and stoma of leaves properti̇es of some speci̇es used i̇n the landscape of kastamonu
  1. Tez No: 662735
  2. Yazar: NURCİHAN ESRA GEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, anatomik özellikler, mikromorfolojik özellikler, odun lif özellikleri, maserasyon, SEM, lif, trahe, stoma, 2018, 74 sayfa, Kastamonu, anatomical properties, micromorphologic properties, wood fiber characteristics, maceration, SEM, fiber, trachea, stoma 2018, 74 pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde hızla artan nüfus; betonlaşmayı, hava kirliliğini ve trafik yoğunluğu gibi pek çok sorunu beraberinde getirmiştir. İnsanların rekreasyon ihtiyaçlarını gidermek, kaybedilen doğayı geri kazanmak, sağlıklı yaşam yerleri oluşturmak için kentsel alanları fonksiyonel ve estetiksel açıdan değerlendiren park ve bahçeler oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Kastamonu'nu peyzajında kullanılan türlerden Buxus microphylla Siebb and Zucc, Prunus laurocerasus L, Ligustrum delavayanum Har., Berberis thunbergii DC. , Ilex aquifolium L., Euonymus japonicus var. aureomarginatus Rehder, Cotoneaster lacteus W.W.Sm., Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt., Pyracantha coccinea M.Roem. türlerinin odunlarında lif ve yapraklarında stoma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerle ilgili bulgulara ulaşmak için laboratuvar ortamında farklı yöntemlerle odunlarında lif özellikleri ve yapraklarında stoma özellikleri belirlenmiştir. Her türden alınan örnekler incelenmiş sonuçlar ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre her türden alınan örneklerin özellikleri belirlenmiştir. Lif boyutları arasındaki oranlara bakılmıştır. Mikromorfolojik incelemelerle, çalışmada kullanılan türlerde stoma yapıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the rapidly increasing population has brought many problems such as concrete congestion, airpollution and traffic density. Parks and gardens are very important for people's recreational needs. In this study it was aimed to research the anatomical, micromorphological properties of the wood samples of Buxus microphylla Siebb and Zucc, Prunus laurocerasus L, Ligustrum delavayanum Har., Berberis thunbergii DC., Ilex aquifolium L., Euonymus japonicus var. aureomarginatus Rehder, Cotoneaster lacteus W.W.Sm., Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt., Pyracantha coccinea M.Roem.which species used the landscape of Kastamonu. The anatomical, micromorphologic and morphological characteristics of the wood fibers of the chambers were determined in different ways in the laboratory environment in order to reach the findings about the samples.The samples taken from each species were examined and values were revealed. According to the results obtained, the characteristics of samples taken from each species were determined. The ratios between the fiber sizes are examined. Micromorphological studies, stoma structures in species used in study have been examined.