Psoriasis vulgarisli hastalarda Serum LXA4 ve Serum PCT düzeylerinin belirlenmesi, hastalık şiddetiyle ilişkilerinin araştırılması
Determination of Serum Lxa4 and Serum Pct levels in patients with psoriasis vulgaris and their relationship with disease intensity
- Tez No: 662757
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Dermatoloji, Allergy and Immunology, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis vulgaris, lipoksin A4, prokalsitonin, inflamasyon, Psoriasis vulgaris, lipoxin A4, procalcitonin, inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Psoriais vulgaris, fizyolojik etkilerinin yanı sıra hastalarda psikolojik olarak da olumsuz etkiler doğuran kronik, inflamatuar ve son dönemde sistematik de kabul edilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Hastalığın inflamatuar olması ve tam anlamıyla iyileşmemesi tedavi yöntemi olarak daha etkin antiinflamatuarların faydalı olabileceğini düşündürmüştür. Üzerinde çalışılan bu antiinflamatuarların, aynı zamanda endojen oldukları için yalnızca tedavi amaçlı değil, tanı amaçlı da işaretleyici olarak kullanılabilecekleri öngörülerek bu çalışmaya başlanmıştır. Çalışmada, inflamatuar, sistematik ve kronik olduğu kabul edilen psoriasis vulgaris hastalığının tanı ve tedavisinde faydalı olabileceğini düşünülen, daha önce psoriasisle ilgisi incelenmemiş, güçlü antiinflamatuar ve endojen olan serum LXA4 ve yine antiinflamatuar ve endojen bir protein olan serum PCT düzeylerini belirlemeyi ve bu düzeylerin hastalık şiddeti ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya, psoriasis vulgaris tanısı almış kırk hasta ile kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet yönünden benzer özelliklere sahip kırk sağlıklı birey dahil edilmiştir. Serum LXA4 ve serum PCT düzeylerinin ölçümü“Human Lipoxin A4 ELISA Kit ”ve“Human PCT ELISA Kit ”kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hasta ve kontrol grubundaki bireylerin kan alma sırasında yaşı ve cinsiyeti, hastalık grubunda ek olarak hastalık şiddeti kaydedilmiştir. Sonuç olarak; hasta ve kontrol grubu arasında serum LXA4 ve serum PCT düzeylerinde ve hastalık şiddeti ile serum LXA4 ve serum PCT değerleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Bu durum, PCT ve LXA4'ün inflamasyonun geliştiği her hastalıkta anlamlı şekilde artmadığını, psoriasis vulgaris için tanı veya tedavide bu medyatörlerin faydalı olmayacağını, başka bir inflamatuar hastalıkta spesifik olarak belki anlamlı artış olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Psoriais vulgaris is, right along with it's physiological influences it also causes psychologically negative effect on sick people, important public health problem which inflammatory and also admitted as systematic lately. Because of the disease's inflammatory and not recover properly, made think people more forceful anti-inflammatories may helpfully as treatment modality. This anti-flammatories which are in the pipeline in the same time endogeny foresighted not only treatment but also can be use as diagnosis so this study started. The purpose of this study; in patient and control group, determine PCT and LXA4 levels in blood serum and examine values between disease activity. 40 Patient and 40 healthy people who has psoriasis vulgaris diagnosis with as control group who have similar characteristic from age and sexualtiy be included to study. Serum LXA4 and serum PCT's level measurement is carried out by using“Human Lipoxin A4 ELISA Kit”and“Human PCT ELISA Kit”. People who are in Patient and Control group's age and sexuality is recorded during bloodletting. In group of Patient also recorded disease activity(heaviness). As a result: There is no significant difference between two groups, patient and control, in serum LXA4 and serum PCT levels and disease activity with serum LXA4 and PCT8 values (p>0,05). This situation is showed that PCT and LXA4's do not increase significant in every disease which inflammatory develops, this mediators do not useful for psoriasis vulgaris diagnose or treatment, may significant increase specifically on another inflammatory diase.