Hamit Zübeyr Koşay (1897-1984)
Hamit Zübeyr Koşay (1897-1984)
  1. Tez No: 662761
  2. Yazar: NERGİZ YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: arkeoloji, arşiv, Atatürk, Cumhuriyet Dönemi, etnografya, filoloji, Hamit Zübeyr Koşay, kütüphane, archaeology, archive, Atatürk, Republic Era, ethnography, philology, Hamit Zübeyr Koşay, library
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Cumhuriyet döneminin inşası çalışkan, azimli ve idealist kişilerin varlığıyla gerçekleşmiştir. Atatürk'ün fikirleri çerçevesinde bu durumun gelişimi kısa süre içerisinde hız kazanmıştır. Cumhuriyet dönemini değerlendirirken konuyu yalnızca sosyo-politik açıdan ele almanın yanında o dönemde yer edinmiş kişilerin yaşamıyla da dönemi aydınlatmak mümkündür. Cumhuriyet döneminde birçok aydın Türkiye'ye çağrılmış yahut kendi talepleriyle gelmek istemişlerdir. Fakat bu aydınların genel özellikleri, eğitimlerini farklı ülkelerde tamamlamış olmalarıdır. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'ne gençlik yıllarından sonra gelmişlerdir. Ele alacağımız Hamit Zübeyr Koşay ise onlardan farklı olarak henüz dokuz yaşında, yani çok küçük diyebileceğimiz bir yaşta İstanbul'a gelip burada tahsilini sürdürmüştür. Bu durum, onu çoğu mevkidaşından ayırmakla birlikte, kendisini besleyen bu toprakları vatan olarak saymasına sebebiyet veren etmendir. Küçük yaşlarda vatanını bırakıp eğitimi için İstanbul'a gelen Hamit Zübeyr Koşay'ın yaşamı çaba, fedakârlık ve özveriyle geçmiş, yaşadığı süreç onda sakin ve içe dönük bir karakter yaratmıştır. Öte yandan bu durum, onun yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde eserleriyle ve yaptıklarıyla ışık gibi parlamasına engel olmamıştır. İstanbul'da tek başına eğitimini sürdüren Koşay, eğitimini bitirip bir sene beden eğitimi öğretmenliği yapmış fakat öğrenme arzusu onun peşini hiçbir zaman bırakmamıştır. Kendisi, bu görevini sürdürürken bir yandan da Macarca derslerini takip etmiştir. Yüksek öğrenim görme arzusuyla 1917'de Macaristan'a gitmiş, doktorasını“Türk Silah Adları”üzerine yapmıştır. Macaristan'da bulunduğu süreci verimli bir şekilde geçirmiş ve Almanya gibi birçok ülkede bulunma fırsatı yakalamıştır. Filoloji alanında yükseköğrenim gören Koşay, Lozan Türk Yurdu'nun 1922 yılında düzenlediği“Türk Gençliğinin Vazifesi Ne Olmalıdır?”konulu yarışmada Izgü Mescid eseriyle birinci olmuştur. Macaristan'daki eğitimi bitmiş olan Koşay ülkesine geri dönmek istemişse de koşullar dolayısıyla gidememiştir. Böylece 1925 yılında yeniden Türkiye'ye dönmüştür. Burada Milli Eğitim bünyesine bağlı çeşitli kadrolarda yer almıştır. Emeklilik yıllarında bile çalışma arzusunda olan Hamit Zübeyr, kütüphanecilik, arşivcilik, tarih, filoloji, arkeoloji, etnografya ve edebiyat gibi alanlarda çalışmalarda bulunmuş, dönemin yurtdışından gelen aydınlarından birisidir.
Özet (Çeviri)
The construction of the Republican era occurred with the presence of hardworking, determined and idealist people. In the framework of Atatürk's ideas, the development of this situation gained speed in a short time. While evaluating the Republican period, it is possible not only to address the issue from a socio-political point of view, but also to illuminate the period with the lives of the people who have taken part in that period. Many intellectuals were called back on Turkey Republican period or had to come on their own demands. But the general characteristics of these intellectuals were that they completed their education in different countries. Therefore, they came to the Republic of Turkey after years of their youth. Unlike them, Hamit Zübeyr Koşay, who we will take into consideration, came to Istanbul at the age of nine, which can be counted as a young age, and continued his education there. Although this situation differentiates him from most of his counterparts, it causes him to regard these lands as his homeland. Hamit Zübeyr Koşay, who left his homeland at an early age and came to İstanbul for education, spent his life with effort, sacrifice and devotion, and the process he experienced created a calm and inward character. On the other hand, this situation did not cause an obstacle for him to shine like light through the work he did in the newly established Republic of Turkey. Koşay, who continued his education alone in İstanbul, completed his education and worked as a physical education teacher for a year, but he always pursued the desire to learn. While he was doing this task, he also took some Hungarian lessons. With the aim of studying higher education, he went to Hungary in 1917 and completed his doctorate on“Turkish Weapons Names”. He spent his time in Hungary efficiently and had the opportunity to visit many countries such as Germany. Koşay, who received a higher education in the field of Philology, won the first place with his work Izgü Mescid in the competition named“What should be the duty of Turkish Youth?”and organized by Lausanne Türk Yurdu in 1922. Although Koşay, whose education in Hungary finished, wanted to return to his country, he could not go because of the tough conditions at those times. Thus, he returned to Turkey in 1925. He took part in various positions affiliated to the National Education. Hamit Zübeyr, who had a desire to work even during his retirement years, was one of the intellectuals from abroad, who worked in the fields of librarianship, archiving, history, philology, archaeology, ethnography, and literature.