Sovetskaya Türkologiya dergisi (Etimoloji çalışmaları açısından bir değerlendirme)
- Tez No: 662767
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türklük bilimi, dil bilimi, etimoloji, SSCB, Sovetskaya Türkologiya”dergisi, Turcology, linguistics, etymology, USSR, journal of“Sovetskaya Türkologiya”
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Türklük biliminde, eski Sovyetler Birliği (1917-1991) döneminde yapılan çalışmaların ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ancak bu çalışmaların dilinin genellikle Rusça olması, 'Rusça konuşan bölge' (“Russophone”) olmayan Türkiye'de bu çalışmalardan faydalanmayı zorlaştırmaktadır. Sovyetler Birliği'nde Türklük bilimi çalışmalarının yayımlandığı önemli bilimlik dergilerden biri, Sovetskaya Türkologiya dergisidir. Sovyetler Birliği İlimler Akademisi ile Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti İlimler Akademisinin birlikte çıkardığı bu dergi 22 yıl (1970-1992) süresince düzenli olarak yılda 6 sayı yayımlanmış; sayfalarında Türk filolojisi, dilbilimi ve özellikle Türk lehçelerinin araştırılması, öğrenilmesi alanında çalışmalara yer vermiştir. Bu tez çalışmasında 1970-1980 yılları arasında yayımlanan sayılardaki kelime etimolojisi ile ilgili bütün makaleler (41 adet) incelenmiş, Türkiye Türkçesinde özeti verilmiş ve makalede geçen kelimeler, önemli etimoloji sözlükleri ile karşılaştırılmıştır. Sovetskaya Türkologiya dergisinde yayımlanan makalelerde incelenen kelimelerin pek çoğunun yer, akarsu, hayvan, sokak, unvan ve özel adlarla ilgili olduğu, incelenen kelimelerin pek çoğunun karşılaştırılan önemli etimoloji sözlüklerinde bulunmadığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The studies carried out during the former Soviet Union (1917-1991) have a particular place and importance in Turcology. However, these studies were written in Russian language generally because of this, in Turkey which is not one of“Russian-speaking regions”(“Russophone”), it is difficult to benefit from these studies. One of the important scientific journals in the Soviet Union where studies on Turcology are published is journal of Sovetskaya Türkologiya. This journal, which was published with the cooperation of the Academy of Sciences of the Soviet Union and the Academy of Sciences of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic, was regularly published 6 issues per year for 22 years (1970-1992); it has included studies on Turkish philology, linguistics and especially in the fileds of research and learning of Turkish dialects. In this thesis study, all articles in issues published in 1970-1980 about word etymologies (41) examined, summarised in Turkey Turkish and the words in these articles compared with the major etymological dictionaries. It has been determined that most of the words examined in the articles published in journal of Sovetskaya Türkologiya, are related to place, stream, animal, street, title and proper names, and many of the examined words are not found in the major etymological dictionaries.