Sokağa yansımış iş yeri isimleri: Bişkek ulaşım ana arterlerine yönelik ideolojik ve analitik bir çözümleme
Workplaces's names which are reflected in the streets: Analytical and ideology analysis toward Bishkek transportation main artery
- Tez No: 579034
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, işyeri isimleri, ideoloji, baskın ekonomi, baskın kültür, Media, ideology, workplaces's names, dominant economy, dominant cultura
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmamızda iş yerlerinin yabancı kelimelerden oluştuğunu tespit ettik. Çalışmamıza göre iş yerlerinin yabancı kelimelerden oluşmasının sebepleri: 1- Küreselleşme ve Medya 2- Sosyal, ekonomik ve siyasal gelişmeler 3- Popüler Kültür 4- Yerel medya kanallarının etkisi 5- Yerel program üretme sürecinde teknoloji ve insan kaynaklarının yetersizliği 6- Reklamlar, kitle üretimi ve tüketimi 7- Yerel denetim eksikliği 8- Kent kimliği ve tarihi bağlar 9- Baskın ekonomi faktörü 10- Baskın kültür faktörü Çalışmamız bu sebeplerden Baskın ekonomi ve Baskın kültür faktörü üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda analitik ve ideolojik çalışmalar yaptık. Baskın ekonomi ve baskın kültürün unsurlarını belirledikten sonra. Bu unsurlar doğrultusunda Kırgızistan ithalat ve ihracat rakamlarını devlet istatistik kurumundaki bilgilere göre tespit ettik. Baskın ekonominin medyaya yansımalarını analiz etmek için televizyon kanalları, gazeteler, radyo kanallarında incelemelerde bulunduk sonuç olarak hâkim ekonomin yani Rusya'nın dili de Kırgızistan medyasında hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Analitik çalışmamız da Kırgızistan'ın Bişkek şehrinde bulunan dört ana ulaşım arteri olan Ahunbaeva, Kievskaya, Mira ve Sovetskaya caddelerini ele aldık. İşyerlerini tek tek saydıktan sonra SPSS programının yardımıyla analizler ve tablolar oluşturduk. Analitik analizimizden çıkan sonuçlara göre: 532 işyerinin 246 sı Rusça,132 si İngilizce,97 si Kırgızca 97 ve diğer diller ise 57 adettir. Yüzdeliklerini vermek gerekirse Rusça % 46,2, İngilizce % 24,8,Kırgızca % 18,2,Diğer diller 10,7 dir. İdeolojik çalışmamızda ise işyerlerini gruplara ayırdık bu gruplamalar 1) masal kahramanları 2) insan isimleri 3) yer isimleri 4) küresel anlamlar İdeolojik çalışmamızın sonuçları: Masal kahramanları, baskın ekonomi ülkenin yani Rusya'nın yüklediği anlamlara göre şekillenmiştir. Ve masal kahramanları araç olarak kullanılarak insanlara ideolojik mesajlar verilmiştir. Bu mesajları Rus masallarında yer alan kardeşlik, iyilik, yardımseverlik olarak tespit ettik. İnsan isimleri, İnsan isimlerinin verilmesinde Rusça isimler 16 iken Kırgızca 48, İngilizce 6, Diğer isimler ise 3 adet tespit edilmiştir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi Kırgızlar kendi isimlerini işyerlerine vermede daha yatkındırlar. Yer isimleri, bu bağlamda Rus yer isimlerinde yine ideolojik olarak Ukrayna, Prag, Rusya, Mossovet, Arbat isimleri verilmekle beraber, Amerikan yer isimlerine de yer verilmiştir. Bu yerler ise Mayami, Hollywood, Las vegas tır. Küresel anlamlar, İşyeri isimlerinde yer yer küresel anlamlara da yer verilmiştir. Bu isimlerden örnek vermek gerekirse Дом итальянской мебели,(italyan mobilyaları)Гролливудская улыбка (Hollywood gülüşü), Матритца (Matrix) Пекинская утка (Pekin Ördeği), Mac Burger'dir. Sonuç olarak Kırgızistan'daki işyerlerinde baskın ekonominin kodladığı anlamlarla şekillenmiştir. Aynı zamanda küreselleşmenin ve popüler kültür gibi öğelerinde etkisiyle İngilizce isimlere yer verilmiş ve hatta yer isimlerinde bile küreselleşmenin bir bakıma Amerikan şehirlerinin izleri taşınmıştır. Öneriler bölümünde ise yerel medyaya destek verilmesinin gerekliliğini ve yerel denetimdeki olan eksikliklerin giderilmesi gerektiğini açıkladık.
Özet (Çeviri)
Our work consists of studies that have detected a foreign word. According to our study of the causes of workplaces consisting of foreign words: 1) Globalization and the Media 2) Social, economic and political developments 3) Popular Culture 4) The effect of local media channels, 5) Local program generation process technology and human resources, 6) Advertising, mass production and consumption 7) Local control deficiency 8) Cities identity and historical ties 9) The Dominant economy factor 10) The dominant cultural factor As we have observed. These reasons, our study is based on the dominant factor for the economy and the dominant culture. In this context, we made analytical and ideological work. Determine the dominant elements of the economy and the dominant culture then. Kyrgyzstan imports and exports in line with those elements of the state statistics bodies have been identified according to the information. Dominated economy to analyze the implications of media and television channels, newspapers, radio stations, we have as a result of the economy that dominated the Russian language media in Kyrgyzstan seems to be dominant. In our analytical work in the city of Bishkek, the Kyrgyz Republic, the four main transportation arteries Ahunbaeva, Kievskaya, Mira and Sovetskaya streets we take. Once considered one of the businesses with the help of SPSS analysis and tables created. According to the results of our analytical analysis: 246 Russian establishment, 132 English, 97 Kyrgyz and other languages is 57 To give a percentage of the Russian 46.2%, 24.8% English, Kyrgyz 18.2%, other languages is 10.7. Ideological work of the businesses we have grouped these groupings 1) Tales of heroes 2) Human names 3) Place names4) The global implications The results of our ideological work Tale heroes, that means installing the dominant economy of the country that Russia has been shaped by. And tales of heroes to the people as a means of ideological messages are used. Russian goods contained in these messages of brotherhood, kindness, benevolence were found to be. Human names, human names issuing 48 Kyrgyz, Russian names 16 of the english names 6 pieces 3other names. As these figures can be understood in Kyrgyzstan are prone to give their businesses names. Place names, in this context, the Russian place names still in ideology Ukraine, Prague, Russia, Mossovet, Arbat is given together with the names, the American place names are also included. This is where Mayami, Hollywood, ,Las vegas Global implications, Business names are also included in the global sense in places. To give you some examples of this name Дом итальянской мебели (Italian furniture) Гролливудская улыбка (Hollywood smile), Матритца (Matrix) Пекинская утка (Peking duck), is the Mac Burger As a result, the dominant establishments in Kyrgyzstan's economy has been shaped by the encoded meaning. At the same time under the influence of globalization and popular culture items such as place names given in English place names and even a sense of globalization, even traces of American city has moved Recommendations in support of the local media and the necessity to overcome the shortcomings of local control that we've outlined.