Türkiye'de yalnız seyahat eden kadınlar üzerine bir araştırma
A research on solo women travelers in Turkey
- Tez No: 662776
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Unutulmaz Turizm Deneyimi, Yalnız Seyahat Eden Kadınlar, Sadakat, Memnuniyet, Aracı Değişken, Memorable Tourism Experience, Solo Women Travelers, Loyalty, Satisfaction, Mediator
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Turizm endüstrisinde rekabetin yoğunlaşmasıyla birlikte, sürdürülebilirlik kavramı daha önemli hale gelmiştir. Turizm işletmeleri ve destinasyon yöneticilerinin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde edebilmeleri için yeni eğilimleri yakından takip etmeleri ve turistleri sadık ziyaretçi veya sadık müşteri haline getirmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla günümüz yeni eğilimlerinden biri olan ve çoğunlukla kadınların katıldığı yalnız seyahat kavramı, turizm paydaşları açısından önem arz etmektedir. Araştırmanın temel amacı yalnız seyahat eden kadınların unutulmaz turizm deneyimi ve destinasyon sadakati ilişkisinde seyahat memnuniyetinin aracılık etkisinin incelenmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda literatürdeki çalışmalar incelenerek hipotezler oluşturulmuştur. Araştırmanın evreni Türkiye'de yalnız seyahat eden kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmada nicel veri toplama yöntemlerinden biri olan anket tekniği ile 217 katılımcıya ulaşılmış ve 203 adet anket analize uygun görülmüştür. Araştırmaya ilişkin hipotezlerin test edilebilmesi adına Amos 24 programında yol analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında yalnız seyahat eden kadınların unutulmaz turizm deneyiminin anlamlılık, hazcılık ve yenilik alt boyutlarından yüksek oranda etkilendiği, memnuniyet ve sadakat düzeylerinin yüksek olduğu ve memnuniyet düzeylerinin, sadakati etkileme konusunda önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Unutulmaz turizm deneyimi ve destinasyon sadakati ilişkisinde seyahat memnuniyetinin aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte unutulmaz turizm deneyim boyutlarının seyahat memnuniyeti ve destinasyon sadakati üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability has become more important with the increase of competition in the tourism industry,. Tourism businesses and destination managers need to follow trends closely and turn tourists into loyal visitors or loyal customers to achieve a sustainable competitive advantage. Therefore, solo travel, which is one of the new trends, is important for tourism stakeholders. The main purpose of this research is to examine the mediating effect of travel satisfaction on the relation of memorable tourism experience and destination loyalty of solo women travelers. This research in literature was examined and hypotheses were formed. This research population consists of solo women travelers in Turkey. Quantitative research technique was applied to the data obtained in this research. Path analysis and structural equation modeling were applied in AMOS 24 program in order to test the hypotheses related to the research. Within the scope of the research, it was concluded that the memorable tourism experience of solo women travelers was highly affected by meaningfulness, hedonism and novelty sub-dimensions, their satisfaction and loyalty levels were high, and their satisfaction levels had a significant effect on loyalty. It has been determined that travel satisfaction has a mediator role in the relationship between memorable tourism experience and destination loyalty. In addition, it has been concluded that memorable tourism experience dimensions have a positive and significant effect on travel satisfaction and destination loyalty. Suggestions regarding the findings of the research are included.