İnflamatuvar bağırsak hastalığı olan ergenlerde hastalık aktivitesi, depresyon ve yaşam kalitesi ilişkisi
The relationship of disease activity, depression and quality of life in adolescents with inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 662777
  2. Yazar: MURAT BEĞENİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, crohn hastalığı, ülseratif kolit, yaşam kalitesi, depresyon, Child, Crohn's disease, ulcerative colitis, quality of life, depression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnflamatuvar bağırsak hastalığının insidansı çocuklarda ergenlik dönemiyle beraber giderek artmaktadır. Hastalığa bağlı psikososyal problemler ergenlik döneminin de etkisi ile yoğunlaşmaktadır. Ayrıca atak ve remisyonlarla seyreden hastalığın klinik bulguları hastalarda psikososyal problemlerin daha sık ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlara bağlı olarak kısa ve uzun dönemde hastalarda depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar meydana gelmekte ve yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmektedir. Psikolojik rahatsızlıkların tespit edilip gerekli müdahalelerin yapılması yaşam kalitesinin arttırılması için çok önemlidir. Bu çalışmada İBH'lı ergen hastalarda depresyon ve yaşam kalitesinin tespit edilmesi ve bunlar üzerinde etkili faktörlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla hastalara 'Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği',“Hasta Sağlık Anketi-9”ve“Hastalık Aktivite İndeksleri (PUCAİ, PCDAİ)”uygulanmıştır. Çalışmaya“İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi”,“Bakırköy Sadi Konuk EAH”ve“Kanuni Sultan Süleyman EAH Çocuk Gastroenteroloji”bölümlerinden Temmuz 2020-Kasım 2020 tarihleri arasında en az 3 aydır İBH tanısı ile takip edilen 65 hasta ve 113 sağlıklı lise öğrencisi dahil edilmiştir. Hastalık aktivitesi yüksek olan İBH hastalarında remisyonda olan hastalar ve kontrol grubu ile kıyaslandığında yaşam kalitesi alt gruplarının ve toplam yaşam kalitesinin daha kötü olduğu, depresyon puanlarının daha yüksek, depresyon sıklığının daha fazla olduğu saptanmıştır. Ayrıca İBH hastalarında aile sosyoekonomik düzeyinin düşük olmasının daha kötü yaşam kalitesi ve yüksek depresyon derecesi ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında İBH hastalarında belirli aralıklarla depresyonun taranması, erken dönemde depresyon varlığının saptanıp gerekli müdahalelerin yapılması hastalığa bağlı psikososyal problemlerin kontrol altına alınması için önemli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The incidence of inflammatory bowel disease is gradually increasing with adolescence in childhood. Psychosocial problems related to the disease intensify with the effect of the adolescence period. Furthermore, the nature of the disease with attacks and remissions leads to psychosocial problems. Therefore, psychological disorders such as depression occur in these patients, and short and long-term quality of life is adversely affected in patients. Diagnosing psychological disorders and providing the necessary interventions are very important for improving patients' quality of life. This study is aimed to determine the depression prevalence, quality of life, and the influencing factors in adolescent patients with IBD. For this purpose, the“Quality of Life Scale for Children”,“Patient Health Questionnaire-9”, and“Disease Activity Indices (PUCAI, PCDAI)”were applied to the patients. Sixty-five patients who were diagnosed with IBD and followed up for at least three months and 113 healthy high school students recruited between July 2020-November 2020 from the“Istanbul Medipol University Faculty of Medicine”,“Bakirkoy Sadi Konuk Research and Training Hospital ”and“Kanuni Sultan Suleyman Research and Training Hospital”Pediatric Gastroenterology departments. When IBD patients with high disease activity compared to patients in remission and control group, it was found that the quality of life subgroup and total scores was worse, depression scores were higher, and the frequency of depression was higher. Also, it was found that low family socioeconomic level in IBD patients was associated with worse quality of life and a higher degree of depression. In light of these findings, IBD patients should regularly be screened for depression; detecting depressive symptoms in the early periods of disease and performing necessary interventions are essential for managing psychosocial problems.