Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru kararları ışığında ceza muhakemesinde silahların eşitliği ilkesi
The principle of equality of arms in criminal procedure in the light of individual application decisions of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court
  1. Tez No: 662783
  2. Yazar: HASAN EMRE ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma, Ceza Muhakemesi, Silahların Eşitliği, Kanıtların Değerlendirilmesi, Çelişmeli Yargılama, Fair Trial, Criminal Procedure, Equality of Arms, Evaluation of Evidence, Contradictory Trial
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Delil Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Teoride ve pratikte ceza muhakemesi hukukunun yüzleştiği sorunlar ile adil yargılanma hakkının bir unsuru olan“silahların eşitliği ilkesi”arasında doğrudan veya dolaylı bir bağ vardır. Bu gerçeklikten hareketle, kavramsal ve hukuki çerçevenin çizildiği tezin birinci bölümünde, adil yargılanma hakkına ilişkin temel kavramların özerk anlamları üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde ceza muhakemesinde adil yargılanma hakkının temel güvenceleri ve silahların eşitliği ilkesi irdelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise ağırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi ve yer yer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ait bireysel başvuru kararlarına konu olan 'silahların eşitliği ilkesi ile bağlantılı ceza muhakemesi sorunları' üzerinde durulmuştur. Teoride ve pratikte iç hukuk makamları karşısındaki öğretici fonksiyonu ve dönüştürücü etkisi dikkate alındığında bireysel başvuru yolu, silahların eşitliği ilkesinin doğru bir şekilde uygulanarak ceza muhakemesinin sistematik sorunlarının çözülmesi ve muhakeme süreçlerinin daha adil bir şekilde yürütülmesinin sağlanması bakımından hayati bir öneme sahiptir. Bu itibarla özellikle Anayasa Mahkemesince, yargılamaların adillik standardının yükseltilmesi bakımından, silahların eşitliği ilkesine dair ve geniş bir uygulama alanını ilgilendiren sorunlara öncelik verilmesi, varoluşsal bir zorunluluktur.
Özet (Çeviri)
There is a direct or indirect connection between 'the problems faced by criminal procedure law in theory and practice' and 'the principle of equality of arms', which is an element of the right to a fair trial. Based on this reality, in the first part of 'the thesis' where the conceptual and legal framework is drawn, the autonomous meanings of the basic concepts regarding the right to a fair trial are emphasized. In the second part of 'the thesis', basic guarantees of 'the right to a fair trial' in criminal procedure and 'the principle of equality of arms' are examined. In the third part of 'the thesis', 'criminal procedure issues related to the principle of equality of arms', which are mainly subject to individual application decisions of the Constitutional Court and sometimes the European Court of Human Rights, are discussed. Considering its didactic function and transformative effect on domestic authorities in theory and practice, 'the individual application' has a vital importance in terms of providing, the correct implementation of 'the principle of equality of arms' to solve the systematic problems of the criminal procedure and a fairer conduct of the judicial processes. In this respect, it is an existential necessity for the Constitutional Court to prioritize the problems related to the principle of equality of arms and which concern a wide range of applications in terms of raising the standard of fairness of the trials.