Investigation of nonlinear dynamic behavior of irregular masonry shear walls by using multilinear kinematic hardening approach
Çok doğrulu kinematik pekleşme yaklaşımı kullanılarak düzensiz yığma duvarların doğrusal olmayan dinamik davranşının incelenmesi
- Tez No: 662851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KARATON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Makro modelleme tekniği, Düzensiz yığma duvarlar, Çok doğrulu kinemeatik pekleşme modeli, Elastisite modülü, Maksimum yükleme kapasitesi ve Şekil değiştirme pekleşme modülü, Macro modeling technique, Irregular masonry walls, Multilinear kinematic hardening model, Modulus of elasticity, Maximum loading capacity and Strain hardening modulus
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezde, tekrarlı yükler altında yığma duvarların nümerik analizinde çok doğrulu kinemeatik pekleşme modelinin etkinliği incelenmiştir. Modelin etkinliğinin incelenmesi amacıyla WI1.100, WI1.175, WI1.250, PR4, PR5 ve PR6 olarak adlandırılan altı düzensiz yığma duvarın deney sonuçları kullanılmıştır. Nümerik çözümler ANSYS sonlu eleman paket programı yardımıyla elde edilmiştir. Karşılaştırmalar için deney ve nümerik sonuçlardan elde edilen elastisite modülü, maksimum yükleme kapasitesi ve şekil değiştirme pekleşme modülü kullanılmıştır. Yükleme eğrisinin izlediği yolda bazı farklılıklar görülmesine rağmen dinamik yükler altında makro modelleme tekniği kullanılarak yığma duvarların nümerik analizinde çok doğrulu kinemeatik pekleşme modelinin kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effectiveness of Multilinear kinematic hardening model in numerical analysis of the masonry walls by using the macro modeling technique is investigated under the cyclic loading. Experimental results of six irregular masonry walls which called as WI1.100, WI1.175, WI1.250, PR4, PR5 and PR6, are used for investigation of effectiveness of the model. Numerical solutions are obtained by using ANSYS finite element software. Modulus of elasticity, maximum loading capacity and strain hardening modulus obtained from experimental and numerical results used for the comparisions. It is defined that Multilinear kinematic hardening model can use in numerical analysis of the masonry walls by using the macro modeling technique under the dynamic loading in spite of some differences seen in loading path.