Strategic technology management implementation of change in healthcare: An applied study
S
- Tez No: 662852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YÜCELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Stratejik teknoloji yönetimi, Yıkıcı teknolojiler, ERP sistemleri, ITIM modeli, Strategic technology management, Disruptive technologies, ERP systems, ITIM model
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Giderek karmaşıklaşan ekonomik ve sosyal ortamda, şirketler hızlanan teknolojik gelişme ve küresel teknolojiye dayalı rekabet ile karşı karşıyadır.Bu rekabetin en çok yaşandığı sektörlerden biri olan saglık sektörü , uzun yıllardır stratejik üstünlük sağlamak amacı ile birçok farklı teknoloji kullanmaktadır. Son yıllarda sağlık alanında kullanılan teknolojilerin stratejik üstünlük sağlaması için teknolojinin uygulama sürecinde sadece teknik niteliklerinin değil aynı zamanda sosyal niteliklerine de önemli olduğunu ortaya çıkmıştır. Sağlık şirketleri , verilerini ve akışlarını tek bir sistemde tutmak ve yeni teknolojilerin kullanımını sağlamak amacı ile ERP ve yıkıcı teknolojileri kendi altyapılarında uygulamaktadırlar. Nicel bir çalışma olan bu araştırma ERP ve yıkıcı teknolojileri kendi altyapısına uygulayan sağlık şirketinin, sosyal ve teknik uygulamada ki süreçlerinin tamamını ITIM modelinin içsel bağlamları ile incelemektedir.Araştırmanın kapsamına göre belirlenen sorular İstanbul'da bulunan Türkiye'nin en büyük hastane grubunun , bir (1) hastanesinde ve genel merkezinde çalışan üst düzey yöneticiler, kurumsal & sağlık çalışanları ve IT çalışanları ile anket çalışması şeklinde yapılmıştır.Teknolojilerin uygulanmasında ki süreçte, sürecin sosyal etkilerinin doğru şekilde tanımlanması ve buna yönelik çalışmaların yapılması ,teknolojinin şirket içerisinde verimli kullanılmasını sağladığı ve stratejik olarak olumlu bir üstünlük oluşturduğu kanısına ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan yöneticiler, kurumsal & sağlık çalışanları ve IT çalışanları teknoloji uygulanma süreçlerinde proje yönetiminden kullanıcı memnuniyetine kadar geniş bir çerçevede uygulama surecinde ki sosyal etkilerin etkili bir seklinde uygulanmadığı üzerine birleşmişlerdir.Çalışanların geri bildirimlerine dönülmemesi, etkili proje yönetimi eksikliği, teknolojinin kullanıcı deneyiminin zayıf olması gibi olumsuzluklar temel sorunlar olarak değerlendirilmiştir.Hastanelerde teknolojilerin uygulanma süreci planlı ve çalışanların ihtiyaçlarına göre belirlenmeli, personelin sürekli eğitim ve gelişimi gözetilmelidir.Ayrıca araştırmada yıkıcı teknolojilerin sağlık sistemlerinde kullanılması konusunda çalışanların olumlu bir tepki verdikleri ortaya çıkmıştır. Yıkıcı teknolojiler ile ilgili çalışan teşviklerinin sağlanması ve şirketin yıkıcı teknolojiler ile ilgili çalışmalarının aktif olarak yapılması gözetilmelidir.Son olarak bu araştırmada Türkiye 'de ilk defa sağlık alanındaki yıkıcı teknolojilerin gelişmesi ve organizasyonun bu gelişmeye olan aksiyonlarını incelemiştir.
Özet (Çeviri)
In an increasingly complex economic and social environment, companies are faced with accelerated technological development and global technology-based competition. The healthcare sector, which is one of the sectors where this competition is most experienced, has been using many different technologies for many years to achieve strategic advantage in the marketplace. Thus, the internal strategic technology management of organizations affects companies' strategies in the external (macro) competitive area. Companies have recently been implementing strategic models that combine technical and social contexts. Furthermore, the social contexts of technologies that are used in the healthcare sector in recent years provide a strategic advantage to the companies as well as the technical contexts. Healthcare companies implement ERP and disruptive technologies in operational infrastructures to keep their data and flows in a single system and ensure the use of new technologies. This research examines a healthcare company's entire operational processes, which apply ERP and disruptive technologies to its infrastructure, social and technical qualities in the implementation process within the ITIM model's internal contexts. A research survey was conducted among senior (top) managers, company & healthcare employees, and IT employees and managers in Turkey's largest healthcare company, at (1) one hospital and headquarters located in Istanbul. The data analyze quantitative method with SPSS program. The implementation process, taking the proper actions for the social effects of technology ensures efficient use of technology. This circumstance generates a strategically positive advantage for healthcare companies. Senior (top) managers, company & healthcare employees, and IT employees who participated in the study agreed that the application process's social contexts were not effectively applied in a wide range of technology implementation processes, from project management to user satisfaction. Thus, failure to return to employees' feedback, lack of effective project management, and user experience are considered the main adverse problems. The implementation process of technology in hospitals should be planned and determined to the employees' needs. In addition, the employees' continuous training and development should be observed. The research also revealed that employees respond positively to the use of disruptive technologies in healthcare systems. The provision of employees' incentives for disruptive technologies and their diligent work on disruptive technologies should be considered. Finally, this study was examined with disruptive technologies' initial reactions and affections for Turkey's largest healthcare company.