Şelasyon tedavisi uygulanan beta talasemi hastalarında işitsel ve vestibüler fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of auditory and vestibular functions in beta thalassemia patients undergoing chelation therapy
  1. Tez No: 662981
  2. Yazar: HASAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Beta Talasemi, Vestibüler Fonksiyon, İşitsel Fonksiyon, Şelasyon Tedavisi, Video Head Impulse Test, Beta Thalassemia, Vestibular Function, Auditory Function, Chelation Therapy, Video Head Impulse Test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ülkemizde işitme kaybı ve vestibüler sistem bozuklukları her yaş grubunda görülen hastalıklardır. Bu çalışmada şelasyon tedavisi alan beta talasemi hastalarının işitsel ve vestibüler fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamıza 2019 Temmuz-2020 Kasım yılları arasında Çukurova Üniversitesi Pediatrik Hematoloji Bölümü tarafından beta talasemi tanısıyla takip edilen, düzenli kan transfüzyonu ve şelasyon tedavisi alan hastalar (n=40) dahil edildi. Tüm testler Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Ünitesinde uygulandı. Katılımcıların yaşı, cinsiyeti, timpanogram eğrileri, akustik refleksleri, saf ses ortalamaları, sensörinöral işitme kayıpları, iki kulakta da bulunan her semisirküler kanalın VOR kazancı, yine her iki kulağın p1-n1 dalga latansları, eşikleri ve latans asimetrileri incelendi ve istatistiksel analizi yapıldı. Tüm bu değerler kontrol grubu (n=25) ile kıyaslandı. Çalışmamıza dahil edilen 40 hastanın (17 kadın, 23 erkek) ortalama yaşının 18,7 olduğu (median 17,5) belirlendi. İşitsel fonksiyonları değerlendirmek için saf ses ortalaması olan 0,5 kHz 1 kH 2 kHz ve 4 kHz frekanslarının ortalaması incelendi. V-HIT ile VOR kazançları incelendi. C-VEMP testi ile dalga latansları, eşikler ve latans asimetri değerleri incelendi. Kontrol grubuyla kıyaslandığında vestibüler testler, timpanogram ve akustik refleks testlerinde anlamlı bir fark gözlenmezken, sensörinöral işitme kaybı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak; şelasyon tedavisinin vestibüler fonksiyonlar üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı bulundu. Fakat sensörinöral işitme kaybı açısından değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlendi. Ayrıca şelasyon tedavisi alan hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özelliklerinin işitsel ve vestibüler sisteme etkisinin olmadığı da bulundu.
Özet (Çeviri)
Hearing loss and vestibular system disorders are diseases seen in all age groups in our country. The aim of this study was to evaluate the auditory and vestibular functions of beta thalassemia patients who received chelation therapy. Patients (n = 40) who were followed up with a diagnosis of beta thalassemia by the Department of Pediatric Hematology at Çukurova University between July 2019 and November 2020 and received regular blood transfusion and chelation therapy were included in our study. All tests were applied in the Audiology Unit of Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology. Participants' age, gender, tympanogram curves, acoustic reflexes, pure tone averages, sensorineural hearing losses, VOR gain of each semicircular canal in both ears, p1-n1 wave latencies, thresholds and latency asymmetries of both ears were analyzed and statistical analysis was performed. All these values were compared with the control group (n = 25). It was determined that the average age of 40 patients (17 females, 23 males) included in our study was 18.7 (median 17.5). In order to evaluate the auditory functions, the average of pure tone frequencies 0.5 kHz 1 kH 2 kHz and 4 kHz were examined. VOR gains were examined with V-HIT. Wave latencies, thresholds and latency asymmetry values were examined by C-VEMP test. Compared to the control group, there was no significant difference in vestibular tests, tympanogram and acoustic reflex tests, while a statistically significant difference was found in terms of sensorineural hearing loss. As a result; It was found that chelation therapy had no statistically significant effect on vestibular functions. However, when evaluated in terms of sensorineural hearing loss, a statistically significant difference was observed. In addition, it was found that demographic characteristics such as age and gender of the patients who received chelation therapy had no effect on the auditory and vestibular systems.