Resmi ve özel ortaokullarda hesap verebilirliğe ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri: Bursa ili örneği
Administrator and teacher views on accountability in public and private secondary schools: Case of Bursa
  1. Tez No: 662980
  2. Yazar: HALE GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hesap verebilirlik, öğretmen, yönetici, resmi okul, özel okul, Accountability, teacher, administrator, public school, private school
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
RESMİ VE ÖZEL ORTAOKULLARDA HESAP VEREBİLİRLİĞE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ: BURSA İLİ ÖRNEĞİ Bu araştırmanın amacı, resmi ve özel ortaokullarda hesap verebilirliğe ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Bu araştırmada 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Bursa'nın merkez ilçelerinde resmi ve özel ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmen ve yöneticilerin hesap verilebilirliğe yönelik görüşleri ve yönetici öğretmenlerin hesap verebilirliğe yönelik beklenilenler ile uygulamalar arasındaki fark incelenmiştir. Hesap verebilirliğe yönelik beklenilenler ile uygulamalara ilişkin bazı değişkenler (görev, kurum türü, kıdem, öğrenim durumu) araştırılmıştır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Çalışmada 4 özel ortaokul ve üç merkez ilçedeki her eğitim bölgesinden bir resmi ortaokul olmak üzere, toplamda 25 ortaokul tabakalı örneklem ile yansız olarak seçilmiştir. Araştırmaya bu okullardan toplamda 407 kişi katılmıştır. Katılanların 367'i öğretmen ve 40'ı yöneticidir. Araştırmada veriler, hesap verebilirlik ölçeğiyle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi amacıyla istatistiksel teknik olarak; yüzdelik, ortalama, standart sapma, Welch testi, t-Testi, Kruskal Wallis H Testi ve Korelâsyon Matrisi kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, hesap verebilirlik hem benimseme hem de uygulama anlamında katılımcıların cinsiyetine, görevlerine, okul türlerine ve kıdemlerine göre farklılaşmaktadır. Hizmet içi eğitim almaları herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır. Katılımcıların hesap verebilirliği benimsemeleri arttıkça buna yönelik uygulamalara olan inançları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ADMINISTRATOR AND TEACHER VIEWS ON ACCOUNTABILITY IN PUBLIC AND PRIVATE SECONDARY SCHOOLS: CASE OF BURSA The aim of this study was to investigate the administrator and teacher views on accountability in public and private secondary schools. In this study, the views of the teachers and administrators working in public and private secondary schools in the central districts of Bursa in the 2018-2019 academic year on accountability and the the difference between administrators and teachers' expectations for accountability and practices were examined. Some variables (position, institution type, seniority, education level) related to expectations and practices for accountability were investigated. Descriptive method was used in this study. In the study, a total of 25 secondary schools, including 4 private secondary schools and one public secondary school from each educational district in three central districts, were chosen randomly with a stratified sample. A total of 407 people from these schools participated in the study. 367 of the participants are teachers and 40 of them are administrators. The data in the study were collected with accountability scale. In order to analyze the data, statistical techniques such as percentage, mean, standard deviation, Welch test, t-Test, Kruskal Wallis H Test and Correlation Matrix were applied. The data were analyzed in the SPSS 22.00 program. According to the findings of the research, accountability differs in terms of both adoption and implementation according to the gender, duties, school types and seniority of the participants. In-service training does not cause any change. As the participants' adoption of accountability increases, their belief in the practices related to accountability also increases.