Bilgi ataletinin örgütsel değişim üzerine etkisi: Konya imalat sanayinde bir uygulama
The effect of information inertia on organizational change: The case of Konya manufacturing industry
  1. Tez No: 663018
  2. Yazar: OĞUZ ÇETİN YENİPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK KARAYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Ataleti, Örgütsel Değişim, Örgütsel Değişime Açıklık, Konya İmalat Sanayi, Information Inertia, Organizational Change, Openness to Organizational Change, Konya Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan firmaların sahipleri ve yöneticileri özelinde bilgi ataletinin örgütsel değişim üzerindeki etkisinin tespit edilmesidir. Araştırmada ayrıca deneyim, işletmenin faaliyet süresi, yaş, işletmede istihdam edilen personel sayısı ve işletmenin faaliyet süresi ile bilgi ataleti ve örgütsel değişim algısı arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı tespit edilmiştir. Tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemi, 2020 yılında Konya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan firmalardaki“firma sahibi ve yönetici”olarak çalışan 116 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, örgütsel değişim algısını ortaya koymak için, 1989 yılında Dunham ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve 2006 yılında Bingül tarafından Türkçeye uyarlanan Örgütsel Değişim Algısı ve 2008 yılında Liao ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Atalay (2013) tarafından dilimize uyarlanan Bilgi Ataleti Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözüm ve yorumlanmasında SPSS 26.00 programı kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analiz sonucunda, bilgi ataleti ve alt boyutlarından öğrenme ve deneyim ataletinin örgütsel değişim algısı üzerinde anlamlı düzeyde ve negatif yönde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bilgi ataleti ve alt boyutlarının örgütsel değişim algısının alt boyutlarını içeren değişime karşı bilişsel tutum, değişime karşı duygusal tutum ve değişime karşı davranışsal tutum üzerinde negatif yöndeki etkisinin anlamlı düzeyde olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak araştırma sektördeki deneyim süresi ve yaş ile bilgi ataleti alt boyutlarından öğrenme ataleti arasında anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak eğitim düzeyi ile bilgi ataleti, deneyim ataleti, örgütsel değişim algısı, değişime karşı bilişsel tutum ve değişime karşı davranışsal tutum arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of information inertia on organizational change, specific to the owners and managers of companies operating in the Konya Organized Industrial Zone. In the study, it is also determined whether there is a significant difference between experience, operating time of the enterprise, age, number of personnel employed in the enterprise, the activity period of the enterprise and the perception of information inertia and organizational change.The sample of this research which is carried out using the scanning model, consists of 116 people working as company owners and managers of companies operating in Konya Organized Industrial Zone in 2020.The utilized data collection tools are the Organizational Change Perception, which was developed by Dunham et al., in 1989 and adapted to Turkish by Bingül in 2006, and Knowledge Inertia Scale, which was developed by Liao et al., in 2008 and adapted to our language by Atalay (2013). SPSS 26.00 program is used to find solutions and interpret the data.As a result of the analysis, it is determined that inertia of knowledge and its sub-dimensions, namely learning and experience inertia, have a significant but negative effect on the perception of organizational change. It is also found that the negative effects of knowledge inertia and its sub-dimensions on cognitive attitude towards change, emotional attitude towards change, and behavioral attitude towards change, which include the sub-dimensions of organizational change perception, are at significant levels. In addition, the research reveals that there is a significant difference between the period of experience and age in the sector and learning inertia from the sub-dimensions of knowledge inertia. Finally, it is observed that there is a significant difference between educational level and knowledge inertia, experience inertia, perception of organizational change, cognitive attitude towards change and behavioral attitude towards change.