Okul öncesi öğretmenlerinin orff müzik metodunu gelişimsel bir yaklaşım olarak kullanma düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the levels of preschool teachers 'using the orff music method as A developmental approach
  1. Tez No: 663112
  2. Yazar: EMİNE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool, teacher, orff method, rhythm, formal preschool, formal kindergarten, music self-efficacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma ; bağımsız devlet anaokulları ve anasınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin orff müzik metodunu gelişimsel olarak kullanma düzeylerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda, demografik bilgi formu,“Okul Öncesi Öğretmenlerinin Orff Metodu Bilgileri ve Kullanım Düzeylerine Yönelik Veri Toplama Formu”kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, araştırma nicel özellikler taşıyıp anket verilerine dayanarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Pendik ilçesinde MEB (Milli Eğitim Bakanlığı)' na bağlı okul öncesi kurumlarda görev yapan 197 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Pendik İlçe Milli Eğitime bağlı resmi anaokul ve anasıflarında görev yapan orff eğitimi alan 82 okul öncesi öğretmeni bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda;“Okul Öncesi Öğretmenlerinin Orff Metodu Bilgileri ve Kullanım Düzeylerine Yönelik Veri Toplama Formu”ile okul öncesi öğretmenlerinin orff eğitimi alma durumu demografik özellikleri (yaş, mesleki deneyim, eğitim durumu) açısından orff metodu bilgileri ve kullanım düzeyleri ölçülmüştür. Verilerin analizi SPSS 21.0 ile yapılmıştır ve %95 güven düzeyinde çalışılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişki ise Ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, Orff metodu ile ilgili eğitim alan okul öncesi öğretmenlerinin orff eğitimine ilişkin kullanım düzeyleri, orff eğitimi almayanlara oranla daha fazaladır. Orff eğitimi alan okul öncesi öğretmenlerinin bu metodu kullanma ve yeterlik düzeyleri daha fazladır. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, öğretmen, , orff metodu, ritim, devlet anaokulu, devlet anasınıfı, müzik öz-yeterliği
Özet (Çeviri)
This research; this study was conducted to investigate the developmental use of the orff music method of pre-school teachers working in state independent and official kindergartens. In line with the purpose, demographic information form,“Data Collection Form for Preschool Teachers' Orff Method Information and Usage Levels”was used. In the 2020-2021 academic year, the research was conducted based on the survey data with quantitative characteristics. The universe of the research consists of 197 preschool teachers working in preschool institutions affiliated to MEB (Ministry of National Education) in Pendik district. The sample of this study consists of 82 preschool teachers who receive orff education in official kindergartens and their motherhood affiliated to Pendik District National Education. In this context; With the“Data Collection Form for Preschool Teachers' Orff Method Information and Usage Levels”, the orff method knowledge and usage levels of preschool teachers in terms of their demographic characteristics (age, professional experience, educational status) were measured. The analysis of the data was done with SPSS 21.0 and was run at 95% confidence level. The relationship between categorical variables was analyzed using the Chi-square test. According to the results of the study, preschool teachers who received training on the Orff method had higher usage levels regarding orff education than those who did not receive orff education. The pre-school teachers who receive Orff education have a higher level of proficiency and use of this method.