George Eliot'ın Floss Nehrindeki Değirmen romanı ile Halide Edib Adıvar'ın Sinekli Bakkal romanı'nın, Elaine Showalter'ın 'Feminen, Feminist, Kadın/Dişi' kavramı üzerinden feminist edebiyat eleştirisi
A feminist literary criticism of George Eliot's Mill on the Floss and Halide Edib Adıvar's Sinekli Bakkal through Elaine Showalter's Concept of 'Feminine, Feminist, Female'
- Tez No: 663240
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminist Eleştiri, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Elaine Showalter, George Eliot, Halide Edib Adıvar, Floss Nehrindeki Değirmen, Sinekli Bakkal, Feminist Criticism, Feminist Literary Criticism, Elaine Showalter, George Eliot, Halide Edib Adıvar, The Mill on the Floss, Sinekli Bakkal
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, George Eliot'ın Floss Nehrindeki Değirmen romanı ile Halide Edib Adıvar'ın Sinekli Bakkal romanı karşılaştırmalı olarak feminist edebiyat eleştirisi ekseninde Elaine Showlater'ın kadın edebiyat tarihi için geliştirdiği“feminen, feminist, kadın/dişi”kavramına göre değerlendirilmiştir. Çalışmada farklı coğrafyalarda yetişmiş, farklı millet ve gelenekten iki kadın yazarın, iki ayrı eserini kaleme alırken, patriarkal yazın geleneğinden nasıl etkilendikleri incelenmiştir. İki romandaki karakterler, çizdikleri profil, geçirdikleri değişim ve ataerkil topluma karşı tutundukları tavırlar dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Eserlerin özellikleri, yazarların yaşamları da dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmı olan teori bölümünde feminizmin ne anlama geldiği, Avrupa'da ve Osmanlı topraklarında ilk nasıl ortaya çıktığı ve ilk örneklerinin romanlarda nasıl yer bulduğu araştırılmıştır. İkinci kısımda Victoria Dönemi yazarlarından George Eliot'ın biyografisi ve Floss Nehrindeki Değirmen'in 'feminen' unsurları değerlendirilip, üçüncü kısımda ise Halide Edib Adıvar'ın biyografisi ile Sinekli Bakkal'ın 'feminen' unsurları sorgulanmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın amacını oluşturan, iki eserin karşılaştırmalı incelemesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work George Eliot's novel The Mill on The Floss and Halide Edib Adıvar's novel Sinekli Bakkal are analyzed in comparison through feminist literary criticism theory and concept of“feminine, feminist, female”stages in women's literary history which was developed by Elaine Showlater. This study examines how these female writers from different geographies, nationalities and traditions have been influenced by the patriarchal literary tradition. The figures in the two novels are compared according to their characteristics/profile, the changes they have gone through, and their attitudes towwards the patriarhal societ. The features of the works have been also examined through an analysis of the writers' lives. In the theoretical and first part of this study, the meaning of feminism, and it is first appeared in Europe and Ottoman Empire, and the first reflections in the novels have been evaluated. In the second part, George Eliot's biography as a writer of the Victorian period, and the“feminine”elements in her novel Mill in the River Floss, in the third part, the biography of Halide Edib Adıvar and the“feminine”elements in Sinekli Bakkal has been studied. The fourth chapter is about a comparative analysis of the two novels, which is at the same time the aim of this study.