Sol atriyal divertikülün ve aksesuar appendiksin kardiyak BT ile değerlendirmesi ve prevalansı
Evaluation and prevalance of left atrial diverticle and accessory appendix with cardiac CT
- Tez No: 663273
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN AKGÜL ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sol atrial divertikül, sol atrial aksesuar appendiks, kardiak BT, prevalans, Left atrial diverticula, Left Atrial Accessory Appendages, cardiac CT, prevalence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Sol atriyal divertikül ve sol atriyal aksesuar appendiksin anatomik yerleşimlerini, görüntüleme özelliklerini ve prevalansını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında, Kasım 2018 – Kasım 2020 tarihleri arasında kardiyak BT tetkiki yapılan 1415 hasta dahil edildi. Hastalar sol atrial divertikül ve aksesuar appendiks varlığı açısından değerlendirildi. Her bir divertikülün en uzun dikey ve en geniş enine uzunluğu ölçüldü. Her divertikülün yeri, sayısı ve şekli incelendi. Ayrıca tespit edilen aksesuar appendikslerin de yerleri değerlendirildi. Her iki anatomik varyasyonun sıklığı yaş ve cinsiyete göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda sol atrial divertikül sıklığı %16, aksesuar appendiks sıklığı ise %6 olarak saptanmıştır. Sol atrial divertikül ve aksesuar appendiks erkeklerde kadınlara göre daha sık tespit edilmiştir. Tespit edilen sol atrial divertiküllerde kistik form daha sık görülmektedir. Sol atrial divertiküller ve aksesuar appendiksler en sık anterosüperior lokalizasyonunda bulunmuştur. Sonuç: Kardiyak BT kullanım sıklığı artmasıyla birlikte kalp anatomisi daha detaylı değerlendirilmeye başlanmıştır ve bu sayede bizim çalışmamızda da tespit ettiğimiz gibi sol atrial divertikül sıklığı toplumda diğer aurikula varyasyonlarından daha sık izlenmektedir. Bu varyasyonların değerlendirilmesi özellikle atrial fibrilasyonlu hastalarda radyofrekans ablasyon tedavisinden önce klinisyene yol gösterici olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aimed to evaluate to prevalence, radiological features and anatomical location of the left atrial diverticula and left atrial accessory appendage. Subjects and Methods: Totally 1415 patients who underwent cardiac CT between November 2018 and November 2020 at Dicle University Medical Faculty Radiology Department were included in this study. Patients were evaluated for the presence of left atrial diverticulum and accessory appendage.The longest vertical and widest transverse length of each diverticulum were measured. In addition, the locations of the detected accessory appendices were evaluated. The prevalence of both anatomic variations were analyzed in regard to age and gender. Results: In our study the incidence of the left atrial diverticula and left atrial accessory appendage were %16 and %6, respectively. Both of variations were more common in men thanwomen. Left atrial diverticula was mostly presented in cystic form. The most common location for left atrial diverticula and accessory appendage was anterosuperior location. Conclusion: With the increasing use of the cardiac CT, heart anatomy has begun to be studied more detail. Thus the freguency of left atrial diverticulum is observed more frequently than other auricular variations, as we found in our study. Assesment of these variations may guide clinicans prior to RF ablation therapy especially in patients with atrial fibrillation.