Vasovagal senkoplu hastalarda sol atriyal mekanik fonksiyonların elektrokardiyografik ve ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Electrocardiographic and echocardiographic evaluation of left atrial mechanical functions in vasovagal syncope patients
- Tez No: 377073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sol atriyal ejeksiyon kuvveti, Sol atriyal volüm indeksi, Nörokardiyojenik senkop, Left atrial ejection force, Left atrial volume index, Neuro cardiogenic syncope
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Head-up tilt table testi (HUTT) ile nörokardiyojenik senkop (NKS) tanısı konulan hastalarda sol atriyal volümün ve kontraksiyonların ölçülerek atrial volüm ve kontraksiyon kuvvetinde azalma olup olmadığını ve bu yöntemin NKS hastalarında kullanılabilecek bir yöntem olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Giriş: Senkop kraniyal sisteme olan kan akımının geçici süreyle azalması sonucu ani tonus kaybı ile birlikte geçici ve kendiliğinden düzelen bilinç kaybı olarak tanımlanabilir. Yapısal kalp hastalığının neden olmadığı bilinç ve postür kaybı ile sonuçlanan nöral refleksleri başlatan çeşitli klinik durumlara bağlı oluşan senkop nörokardiyojenik senkop olarak tanımlanır. Head-up tilt table testi (HUTT) ile nörokardiyojenik senkopun tanısı klinikte kabul edilen en önemli tanısal yöntemdir. Bu hastalarda sol atrial volüm ve kontraksiyon kuvvetindeki azalmanın senkop nedenlerinden biri olabileceği noninvaziv olarak konvansiyonel ekokardiyografi ve doku Doppler yöntemi ile ölçüldü. Metot: Çalışmaya HUTT testinde vazovagal senkop gelişen (HUTT+) 45 hasta (26 kadın/19 erkek, ortalama yaş: 26,4±9,2yıl) ve HUTT testi normal olan (HUTT -) 40 kontrol grubu birey (17 kadın/23 erkek, ortalama yaş: 28,8±10,5yıl) alındı. Tüm hastalara konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi uygulandı. Sol atriyal volüm Simpson's metodu ile sol atrial ejeksiyon kuvveti Doku Doppler yöntemi de kullanılarak 0.5x1.06g/cm3 x mitral annulus area x (peak A velocity)2 ile hesaplandı. Bulgular: Gruplar arasında HUTT testinde vazovagal senkop gelişen grup ile test sonucu normal olan kontrol grup, sol atriyal ejeksiyon kuvveti yönünden karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptandı (P=0,05). Gruplar arasında sol atriyal ejeksiyon kuvveti ile sol atriyal hacim (r=0,287,P=0,016) ve sol atriyal volüm indeks (r=0,261, P=0,029) arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda HUTT ile vazovagal senkop gelişen hastalarda doku doppler yöntemi ile ölçülen sol atriyal ejeksiyon kuvveti ve sol atriyal volüm indeksi kontrol grubuna göre daha düşük olarak saptandı. Bu çalışmanın sonucunda nörokardiyojenik senkop patofizyolojisinde azalmış sol atriyal ejeksiyon kuvveti ve sol atriyal volüm indeksinin rol oynayabileceğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the presence of atrial volume and decreasing of contraction force by measuring left atria lvolume and contraction with the Head-up tilt table test (HUTT) in patients who were diagnosed with neurocardiogenic syncope (NCS). Introduction:Syncope is defined as temporary and spontaneous recoverable loss of consciousness due to a temporary decrease in blood flow to the brain and therefore sudden tonus loss. In the absence of any structural heart disease, syncope resulting from neural reflexes in various conditions is called NCS. HUTT is the most important test in the diagnosis of NCS. Assuming that the reduction of atrial volume and contraction as a potential cause of syncope, we assessed it by measuring with echocardiography and tissue Doppler. Methods: 45 patients (26 female/19 male , mean age:26,4±9,2) who experienced vasovagal syncope in HUTT (HUTT+) and 40 healthy control (17 female/23 male , mean age:28,8±10,5 )(HUTT-) were included in to the study. All subjects were investigated with conventional and tissue Doppler echocardiography. Left atrial volume is calculated by using Simpson's method and left atrial ejection force (LAEF) is calculated by using the formula 0,5x1,06 gr/cm3 x mitral annulus area x (peak A velocity)2 in tissue Doppler echocardiography. Results: When comparing the groups in terms of left atrial ejection force, there was a significant difference between the groups' positive vasovagal syncope and the negative group in HUTT (p=0,05). In both groups, there was a positive correlation between atrial ejection force and left atrial volume (r=0,287, P=0,016) and left atrial volume index r=0,261, P=0,029). Conclusion: At the end of this study, we showed that the left atrial ejection force and the left atrial volume index were significantly lower in positive vasovagal syncope patients than those in the negative vasovagal syncope patients. Also, we showed that the decreased left atrial ejection force and volume index may play a role in the pathophysiology of neurocardiogenic syncope.