Adrenal insidentilomalı hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak retrospektif değerlendirilmesi
Clinical, laboratory and radiological retrospective evaluation of patients with adrenal incidentiloma
  1. Tez No: 663455
  2. Yazar: SEZEN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal İnsidentaloma, Radyolojik Görüntüleme, Adrenal Incidentaloma, Radiological Imaging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Adrenal insidentalomalar, adrenal kitleyi düşündüren herhangi bir semptom ya da bulgu olmayan hastalarda radyolojik tetkikler veya abdominal cerrahi girişimler esnasında rastlantısal saptanan kitlelerdir. Görüntüleme yöntemlerinin kullanımının artması ile adrenal kitlelerin tespit edilme sıklığı da artmıştır. Bu yüzden adrenal insidentiloma tanısı alan hastaların klinik, biyokimyasal ve radyolojik özelliklerini tespit ve analiz etmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polklinikleri ve İç Hastalıkları polikliniklerine 01.01.2016 ile 01.01.2018 tarihleri arasında başvuran ya da takipte olan 18 yaş üstü 120 hasta üzerinden retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların demografik bilgileri, fizik muayene ve var olan USG, BT ve magnetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçları, biyokimyasal analizleri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 53,48 ± 11,76 yıl olup 91'i kadın, 29'u erkekti. Tüm hastaların 1 mg deksametazon testi, idrar metanefrin ve normetanefrin, bazal kortizol, ACTH, DHEAS düzeyleri kaydedildi. HT ve/veya hipokalemisi olanlarda bakılmış olan serum aldosteron ve renin düzeyi de kaydedildi. Hastalardan 70'i BT ve 50'si MRG sonuçlarına göre değerlendirildi. Görüntülemelerde % 32,5 sağ sürrenal tutulum, % 53,3 sol sürrenal tutulum ve % 14,2 bilateral sürrenal tutulum gözlendi. Adrenal kitle boyutu ortalama 22,41 mm idi. Hastalarımızdan 7'si subklinik Cushing sendromu (SCS) ve Cushing sendromu, biri aldosteronoma, biri feokromasitoma ile uyumlu bulundu. Sonuç: Adrenal bezde tespit edilen tesadüfi kitleler iyi araştırılmalı, tanı, tedavi yönetimi ve sonrasında takipleri dikkatli yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Adrenal incidentalomas are masses that are found incidentally during radiological examinations or abdominal surgical procedures in patients without any symptoms or signs suggesting adrenal mass. With the increasing use of imaging methods, the frequency of detecting adrenal masses has increased. Therefore, we aimed to identify and analyze the clinical, biochemical and radiological features of patients diagnosed with adrenal insidentyloma. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively among 120 patients over the age of 18 who applied to the Endocrinology and Metabolic Diseases Department and Internal Diseases of Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi between the dates of 01.01.2016 and 01.01.2018. Demographic data of the patients, physical examination and existing USG, CT and magnetic resonance imaging (MRI) results, biochemical analysis were recorded. SPSS 23.0 was used for statistical analysis of the data. Results: The average age of the patients was 53.48 ± 11.76 years and 91 were female and 29 were male. 1 mg dexamethasone test, urinary metanephrine and normetanephrine, basal cortisol, ACTH, and DHEAS levels were recorded in all patients. Serum aldosterone and renin levels were also recorded in those with HT and / or hypokalaemia. 70 of the patients were evaluated according to the CT and 50 MRI results. Imaging showed 32.5% right adrenal involvement, 53.3% left adrenal involvement and 14.2% bilateral adrenal involvement. Adrenal mass size was on average 22.41 mm. 7 of our patients were found to be compatible with subclinical Cushing syndrome (SCS) and Cushing syndrome, one with aldosteronoma and one with pheochromocytoma. Conclusion: Incidental masses detected in the adrenal gland should be well researched, diagnosis, treatment management and follow-up should be done carefully.